preloader
Lažna pizza od cvjetače
ALTERNATIVNI
PREGLED

Lažna pizza od cvjetače

autor: Sandra Rončević

Sastojci ZA 6 OSOBA


Za tijesto
1 glavica
cvjetače (oko 650 g)
100 g
sira Ribanca
1
jaje
1 žlica
kukuruznog škroba ili rižinog brašna
2 režnja
češnjaka
1 žlica
maslinova ulja
prstohvat
origana
prstohvat
soli
Za nadjev
malo
umaka od rajčice
malo
Galbani mozzarelle
malo
sira Ribanca
nekoliko listova
svježeg bosiljka

Priprema

1.

Pripremite sve sastojke.

Lažna pizza od cvjetače
2.

Cvjetaču očistite od zelenih dijelova, operite, posušite pa prepolovite i naribajte na najsitniji dio ribeža sve do korijena.

 

Lažna pizza od cvjetače
3.

Lagano je posolite, izmiješajte i dobro iscijedite. Ovo možete raditi rukama ili staviti u čistu krpu ili gazu pa dobro stegnuti dok ne iziđe tekućina. Vratite u zdjelicu.

 

Lažna pizza od cvjetače
4.

Dodajte sitno ribani sir Ribanac, dva sitno sjeckana ili protisnuta režnja češnjaka, prstohvat origana, žlicu škroba i jedno jaje. Sve dobro izmiješajte rukama.

 

Lažna pizza od cvjetače
5.

Dodajte žlicu maslinovog ulja i još jednom sve izmiješajte. 

 

Lažna pizza od cvjetače
6.

Pripremite papir za pečenje pa smjesu razvucite rukama u oblik kruga promjera oko 28 cm. Stavite u pleh za pečenje i pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.

 

Lažna pizza od cvjetače
7.

Dok se podloga peče, pripremite nadjev. Umak od rajčice možete napraviti od pasirane rajčice ili od rajčice u konzervi kojoj ste ocijedili višak tekućine pa štapnim mikserom usitnili u pire. Dodajte prstohvat soli, malo origana i malo maslinovog ulja i izmiješajte. Slobodno se poigrajte omiljenim nadjevom, dodajte šunku ili neku drugu vrstu sira, na kraju dodajte pršut i rukolu, ali oprezno sa šampinjonima jer oni prilikom pečenja ispuštaju tekućinu, što bi moglo pridonijeti gnjecavosti podloge.

 

Lažna pizza od cvjetače
8.

Podloga je spremna za vađenje iz pećnice kad je rub počeo lagano tamniti, a cijela površina je dobila lijepu zlatnu boju.

 

Lažna pizza od cvjetače
9.

Podlogu od cvjetače premažite s par žlice umaka od rajčice i dodajte natrganu mozzarellu. Vratite u pećnicu na 10 minuta.

 

Lažna pizza od cvjetače
10.

Pred sam kraj pečenja slobodno dodajte i jednu šaku ribanca, ali nemojte pretjerivati s nadjevom kako nadjev ne bi otežao i razvodnio podlogu.

Lažna pizza od cvjetače
11.

Na samom kraju dodajte svježe listove bosiljka, izrežite na kriške i poslužite.

Lažna pizza od cvjetače

DUKAT BRZO & FINO

Lažna pizza od cvjetače

ZA 6 OSOBA

SASTOJCI:

Za tijesto

Naziv Količina
cvjetače (oko 650 g) 1 glavica
sira Ribanca 100 g
jaje 1
kukuruznog škroba ili rižinog brašna 1 žlica
češnjaka 2 režnja
maslinova ulja 1 žlica
origana prstohvat
soli prstohvat

Za nadjev

Naziv Količina
umaka od rajčice malo
Galbani mozzarelle malo
sira Ribanca malo
svježeg bosiljka nekoliko listova

PRIPREMA:

 1. Pripremite sve sastojke.

 2. Cvjetaču očistite od zelenih dijelova, operite, posušite pa prepolovite i naribajte na najsitniji dio ribeža sve do korijena.

   

 3. Lagano je posolite, izmiješajte i dobro iscijedite. Ovo možete raditi rukama ili staviti u čistu krpu ili gazu pa dobro stegnuti dok ne iziđe tekućina. Vratite u zdjelicu.

   

 4. Dodajte sitno ribani sir Ribanac, dva sitno sjeckana ili protisnuta režnja češnjaka, prstohvat origana, žlicu škroba i jedno jaje. Sve dobro izmiješajte rukama.

   

 5. Dodajte žlicu maslinovog ulja i još jednom sve izmiješajte. 

   

 6. Pripremite papir za pečenje pa smjesu razvucite rukama u oblik kruga promjera oko 28 cm. Stavite u pleh za pečenje i pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.

   

 7. Dok se podloga peče, pripremite nadjev. Umak od rajčice možete napraviti od pasirane rajčice ili od rajčice u konzervi kojoj ste ocijedili višak tekućine pa štapnim mikserom usitnili u pire. Dodajte prstohvat soli, malo origana i malo maslinovog ulja i izmiješajte. Slobodno se poigrajte omiljenim nadjevom, dodajte šunku ili neku drugu vrstu sira, na kraju dodajte pršut i rukolu, ali oprezno sa šampinjonima jer oni prilikom pečenja ispuštaju tekućinu, što bi moglo pridonijeti gnjecavosti podloge.

   

 8. Podloga je spremna za vađenje iz pećnice kad je rub počeo lagano tamniti, a cijela površina je dobila lijepu zlatnu boju.

   

 9. Podlogu od cvjetače premažite s par žlice umaka od rajčice i dodajte natrganu mozzarellu. Vratite u pećnicu na 10 minuta.

   

 10. Pred sam kraj pečenja slobodno dodajte i jednu šaku ribanca, ali nemojte pretjerivati s nadjevom kako nadjev ne bi otežao i razvodnio podlogu.

 11. Na samom kraju dodajte svježe listove bosiljka, izrežite na kriške i poslužite.