
PREGLED
Lažna pizza od cvjetače
Sastojci ZA 6 OSOBA
Priprema
Pripremite sve sastojke.

Cvjetaču očistite od zelenih dijelova, operite, posušite pa prepolovite i naribajte na najsitniji dio ribeža sve do korijena.

Lagano je posolite, izmiješajte i dobro iscijedite. Ovo možete raditi rukama ili staviti u čistu krpu ili gazu pa dobro stegnuti dok ne iziđe tekućina. Vratite u zdjelicu.

Dodajte sitno ribani sir Ribanac, dva sitno sjeckana ili protisnuta režnja češnjaka, prstohvat origana, žlicu škroba i jedno jaje. Sve dobro izmiješajte rukama.

Dodajte žlicu maslinovog ulja i još jednom sve izmiješajte.

Pripremite papir za pečenje pa smjesu razvucite rukama u oblik kruga promjera oko 28 cm. Stavite u pleh za pečenje i pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.

Dok se podloga peče, pripremite nadjev. Umak od rajčice možete napraviti od pasirane rajčice ili od rajčice u konzervi kojoj ste ocijedili višak tekućine pa štapnim mikserom usitnili u pire. Dodajte prstohvat soli, malo origana i malo maslinovog ulja i izmiješajte. Slobodno se poigrajte omiljenim nadjevom, dodajte šunku ili neku drugu vrstu sira, na kraju dodajte pršut i rukolu, ali oprezno sa šampinjonima jer oni prilikom pečenja ispuštaju tekućinu, što bi moglo pridonijeti gnjecavosti podloge.

Podloga je spremna za vađenje iz pećnice kad je rub počeo lagano tamniti, a cijela površina je dobila lijepu zlatnu boju.

Podlogu od cvjetače premažite s par žlice umaka od rajčice i dodajte natrganu mozzarellu. Vratite u pećnicu na 10 minuta.

Pred sam kraj pečenja slobodno dodajte i jednu šaku ribanca, ali nemojte pretjerivati s nadjevom kako nadjev ne bi otežao i razvodnio podlogu.

Na samom kraju dodajte svježe listove bosiljka, izrežite na kriške i poslužite.
