PREGLED
Njoki od bundeve
Sastojci ZA 4 OSOBE
Priprema
Bundevu očistite od sjemenki, izrežite na komade i stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 200 stupnjeva. Pecite 45 min ili dok bundeva ne omekša (probajte vilicom).
Kad se bundeva ohladila, ogulite joj koru, izdubite meso žlicom, stavite ga u zdjelu i usitnite vilicom u pire. Neka vas ne zabrinjavaju grudice.
U pire od bundeve dodajte brašno, jaje, ribani sir, prstohvat cimeta i soli pa sve dobro izmiješajte.
Rukama umijesite glatko tijesto. Ako vam je smjesa previše ljepljiva, dodajte još brašna. Bundeve se razlikuju po udjelu vode.
Na pobrašnjenoj podlozi formirajte valjak, narežite ga na manje komade pa uz pomoć daščice (ili vilice) oblikujte njoke. Možete ih raditi deblje, tanje, duže, kraće, po volji.
Odlažite ih na pobrašnjenu površinu ili tanjur pa skuhajte u slanoj vodi. Kuhani su kad isplivaju na površinu. Ako ih nećete odmah kuhati, možete ih i zamrznuti. Kuhane njoke poslužite uz omiljeni umak.
Naš je prijedlog Brzo & Fino umak okusa Ribanac uz dodatak svježe kadulje. U tavi otopite maslac, dodajte svježu kadulju pa malo popržite, dodajte Brzo & Fino umak okusa Ribanac i nekoliko žlica vode u kojoj su se kuhali njoki i zagrijte.
U tavu s umakom dodajte ocijeđene njoke, promiješajte i poslužite.