preloader
Oslić „na bakalar“ iz pećnice
ALTERNATIVNI
PREGLED

Oslić „na bakalar“ iz pećnice

autor: Sandra Rončević

Sastojci ZA 4 OSOBE


Sastojci
700 g
oslića (svježeg ili zamrznutog)
600 g
krumpira
3 režnja
češnjaka
5-6 grančica
svježeg peršina
1,5 dcl
suhog bijelog vina
1 dcl
maslinova ulja
1
limun
2
lista lovora
5-6 zrna
papra
prstohvat
krupne morske soli
grančica
ružmarina
Za preljev
250 g
Brzo & Fino laganog vrhnja za kuhanje
50 g
ribanog sira (Ribanca ili nekog drugog lako topivog)
1 žličica
senfa sa sjemenkama gorušice

Priprema

1.

Pripremite sve sastojke. Svježe osliće očistite, a zamrznute odmrznite.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
2.

Oslićima odrežite glave pa ih stavite kuhati u kipuću vodu u koju ste dodali dva lista lovora, papar u zrnu i prstohvat krupne morske soli. Kuhajte 5-6 minuta. Pazite da ne prekuhate ribu kako se ne bi počela raspadati.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
3.

Dok se oslići kuhaju, ogulite krumpir, operite ga i narežite na tanje ploške.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
4.

Izvadite osliće, a u vodu u kojoj se kuhala riba stavite kuhati krumpir. Kuhajte ga 10-12 minuta.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
5.

Osliće ocijedite, malo ih ohladite pa očistite od kostiju i kože te ih natrgajte na manje komadiće.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
6.

Pokapajte ih sokom od limuna i lagano protresite. Po potrebi malo dosolite.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
7.

Izvadite krumpir i ocijedite ga, ali sačuvajte vodu od kuhanja.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
8.

Na sitno nasjeckajte peršin i češnjak.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
9.

Na pola količine maslinova ulja pirjajte polovicu nasjeckanog češnjaka i peršina. Dodajte vino i pustite da sve zajedno kuha jedno 5 minuta, dok alkohol ne ispari.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
10.

Dno posude za pečenje premažite maslinovim uljem. Složite prvi red krumpira, preko njega red ribe pa zalijte s nekoliko žlica mješavine češnjaka, peršina i vina. Potom složite drugi red krumpira, preko njega red ribe, prelijte ostatak češnjaka, peršina i vina. Završite slojem krumpira.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
11.

Kad ste završili sa slaganjem, sve zalijte s 2 dcl vode u kojoj se kuhala riba (i krumpir), a po gornjem sloju krumpira posipajte ostatak češnjaka i peršina te dodajte nekoliko iglica svježeg ružmarina.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
12.

Na kraju zalijte ostatkom maslinova ulja, sve dobro protresite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite oko 25 minuta.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
13.

Pripremite preljev: na sitno naribajte sir, dodajte mu lagano vrhnje za kuhanje i žlicu senfa sa sjemenkama gorušice.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
14.

Izvadite ribu s krumpirima iz pećnice, zalijte pripremljenom smjesom i vratite u pećnicu (pojačajte na 200 stupnjeva) i zapecite dodatnih 10-15 minuta.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
15.

Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi 10 minuta.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice
16.

Servirajte uz salatu od rukole.

Oslić „na bakalar“ iz pećnice

DUKAT BRZO & FINO

Oslić „na bakalar“ iz pećnice

ZA 4 OSOBE

SASTOJCI:

Sastojci

Naziv Količina
oslića (svježeg ili zamrznutog) 700 g
krumpira 600 g
češnjaka 3 režnja
svježeg peršina 5-6 grančica
suhog bijelog vina 1,5 dcl
maslinova ulja 1 dcl
limun 1
lista lovora 2
papra 5-6 zrna
krupne morske soli prstohvat
ružmarina grančica

Za preljev

Naziv Količina
Brzo & Fino laganog vrhnja za kuhanje 250 g
ribanog sira (Ribanca ili nekog drugog lako topivog) 50 g
senfa sa sjemenkama gorušice 1 žličica

PRIPREMA:

  1. Pripremite sve sastojke. Svježe osliće očistite, a zamrznute odmrznite.

  2. Oslićima odrežite glave pa ih stavite kuhati u kipuću vodu u koju ste dodali dva lista lovora, papar u zrnu i prstohvat krupne morske soli. Kuhajte 5-6 minuta. Pazite da ne prekuhate ribu kako se ne bi počela raspadati.

  3. Dok se oslići kuhaju, ogulite krumpir, operite ga i narežite na tanje ploške.

  4. Izvadite osliće, a u vodu u kojoj se kuhala riba stavite kuhati krumpir. Kuhajte ga 10-12 minuta.

  5. Osliće ocijedite, malo ih ohladite pa očistite od kostiju i kože te ih natrgajte na manje komadiće.

  6. Pokapajte ih sokom od limuna i lagano protresite. Po potrebi malo dosolite.

  7. Izvadite krumpir i ocijedite ga, ali sačuvajte vodu od kuhanja.

  8. Na sitno nasjeckajte peršin i češnjak.

  9. Na pola količine maslinova ulja pirjajte polovicu nasjeckanog češnjaka i peršina. Dodajte vino i pustite da sve zajedno kuha jedno 5 minuta, dok alkohol ne ispari.

  10. Dno posude za pečenje premažite maslinovim uljem. Složite prvi red krumpira, preko njega red ribe pa zalijte s nekoliko žlica mješavine češnjaka, peršina i vina. Potom složite drugi red krumpira, preko njega red ribe, prelijte ostatak češnjaka, peršina i vina. Završite slojem krumpira.

  11. Kad ste završili sa slaganjem, sve zalijte s 2 dcl vode u kojoj se kuhala riba (i krumpir), a po gornjem sloju krumpira posipajte ostatak češnjaka i peršina te dodajte nekoliko iglica svježeg ružmarina.

  12. Na kraju zalijte ostatkom maslinova ulja, sve dobro protresite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite oko 25 minuta.

  13. Pripremite preljev: na sitno naribajte sir, dodajte mu lagano vrhnje za kuhanje i žlicu senfa sa sjemenkama gorušice.

  14. Izvadite ribu s krumpirima iz pećnice, zalijte pripremljenom smjesom i vratite u pećnicu (pojačajte na 200 stupnjeva) i zapecite dodatnih 10-15 minuta.

  15. Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi 10 minuta.

  16. Servirajte uz salatu od rukole.