
PREGLED
Oslić „na bakalar“ iz pećnice
Sastojci ZA 4 OSOBE
Priprema
Pripremite sve sastojke. Svježe osliće očistite, a zamrznute odmrznite.

Oslićima odrežite glave pa ih stavite kuhati u kipuću vodu u koju ste dodali dva lista lovora, papar u zrnu i prstohvat krupne morske soli. Kuhajte 5-6 minuta. Pazite da ne prekuhate ribu kako se ne bi počela raspadati.

Dok se oslići kuhaju, ogulite krumpir, operite ga i narežite na tanje ploške.

Izvadite osliće, a u vodu u kojoj se kuhala riba stavite kuhati krumpir. Kuhajte ga 10-12 minuta.

Osliće ocijedite, malo ih ohladite pa očistite od kostiju i kože te ih natrgajte na manje komadiće.

Pokapajte ih sokom od limuna i lagano protresite. Po potrebi malo dosolite.

Izvadite krumpir i ocijedite ga, ali sačuvajte vodu od kuhanja.

Na sitno nasjeckajte peršin i češnjak.

Na pola količine maslinova ulja pirjajte polovicu nasjeckanog češnjaka i peršina. Dodajte vino i pustite da sve zajedno kuha jedno 5 minuta, dok alkohol ne ispari.

Dno posude za pečenje premažite maslinovim uljem. Složite prvi red krumpira, preko njega red ribe pa zalijte s nekoliko žlica mješavine češnjaka, peršina i vina. Potom složite drugi red krumpira, preko njega red ribe, prelijte ostatak češnjaka, peršina i vina. Završite slojem krumpira.

Kad ste završili sa slaganjem, sve zalijte s 2 dcl vode u kojoj se kuhala riba (i krumpir), a po gornjem sloju krumpira posipajte ostatak češnjaka i peršina te dodajte nekoliko iglica svježeg ružmarina.

Na kraju zalijte ostatkom maslinova ulja, sve dobro protresite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite oko 25 minuta.

Pripremite preljev: na sitno naribajte sir, dodajte mu lagano vrhnje za kuhanje i žlicu senfa sa sjemenkama gorušice.

Izvadite ribu s krumpirima iz pećnice, zalijte pripremljenom smjesom i vratite u pećnicu (pojačajte na 200 stupnjeva) i zapecite dodatnih 10-15 minuta.

Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi 10 minuta.

Servirajte uz salatu od rukole.
