preloader
Panna cotta s karameliziranim smokvama
ALTERNATIVNI
PREGLED

Panna cotta s karameliziranim smokvama

autor: Sandra Rončević

Sastojci ZA 4 OSOBE


Za panna cottu:
400 g
Brzo & Fino vrhnja za šlag
100 ml
Dukat mlijeka
3 žličice
smeđeg šećera
1 žličica
paste od vanilije (ili 1 vanilin šećer)
1 vrećica
mljevene želatine (ili agar-agar)
Za karamelizirane smokve:
6-7
svježih smokava
2 velike žlice
smeđeg šećera
1 velika žlica
Dukat maslaca
nekoliko kapi
limunovog soka

Priprema

1.

Pripremite sve sastojke.

 

Panna cotta s karameliziranim smokvama
2.

Vrhnje, mlijeko, šećer i pastu od vanilije stavite u posudu, dobro izmiješajte i stavite da se grije na laganoj vatri do točke vrenja. 

Panna cotta s karameliziranim smokvama
3.

Želatinu namočite s 4 žlice hladne vode i pustite da nabubri.

Panna cotta s karameliziranim smokvama
4.

Zagrijano vrhnje i mlijeko skinite s vatre i dodajte mu nabubrenu želatinu. Miješajte sve dok se želatina ne otopi pa potom smjesu procijedite kako biste izbjegli evenutalne preostale grudice želatine.

 

Panna cotta s karameliziranim smokvama
5.

Smjesu lijevajte u pripremljene staklenke ili čaše (popunite 2/3 staklenke) pa ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi barem 1 sat. Potpm stavite u hladnjak na hlađenje dodatnih 4-5 sati i pustite da se panna cotta dobro ohladi i stegne.

 

Panna cotta s karameliziranim smokvama
6.

Dok se panna cotta hladi, pripremite smokve. Prerežite ih po pola i s obje strane uvaljajte u smeđi šećer (dvije velike žlice).

 

Panna cotta s karameliziranim smokvama
7.

Stavite ih u dobro zagrijanu tavu prvo ravnim dijelom i pustite ih da se karameliziraju na laganoj vatri 3-4 minute.

 

 

Panna cotta s karameliziranim smokvama
8.

Potom ih okrenite, dodajte im žlicu maslaca i nekoliko kapi limunovog soka te ih pustite na laganoj vatri još 2-3 minute.

 

Panna cotta s karameliziranim smokvama
9.

Skinite s vatre i pustite smokve da se skroz ohlade.

 

Panna cotta s karameliziranim smokvama
10.

Po površini dobro ohlađene panna cotte stavite 2-3 polovice karamelizirane smokve. I poslužite. Po želji smokve možete narezati na manje komadiće pa ih tek onda složiti po panna cotti.

Panna cotta s karameliziranim smokvama
11.

Ako panna cottu želite poslužiti sa svježim smokvama, bez karamelizacije, na svaku stavite po jednu svježu smokvu narezanu na četvrtine i poslužite.

Panna cotta s karameliziranim smokvama

DUKAT BRZO & FINO

Panna cotta s karameliziranim smokvama

ZA 4 OSOBE

SASTOJCI:

Za panna cottu:

Naziv Količina
Brzo & Fino vrhnja za šlag 400 g
Dukat mlijeka 100 ml
smeđeg šećera 3 žličice
paste od vanilije (ili 1 vanilin šećer) 1 žličica
mljevene želatine (ili agar-agar) 1 vrećica

Za karamelizirane smokve:

Naziv Količina
svježih smokava 6-7
smeđeg šećera 2 velike žlice
Dukat maslaca 1 velika žlica
limunovog soka nekoliko kapi

PRIPREMA:

  1. Pripremite sve sastojke.

     

  2. Vrhnje, mlijeko, šećer i pastu od vanilije stavite u posudu, dobro izmiješajte i stavite da se grije na laganoj vatri do točke vrenja. 

  3. Želatinu namočite s 4 žlice hladne vode i pustite da nabubri.

  4. Zagrijano vrhnje i mlijeko skinite s vatre i dodajte mu nabubrenu želatinu. Miješajte sve dok se želatina ne otopi pa potom smjesu procijedite kako biste izbjegli evenutalne preostale grudice želatine.

     

  5. Smjesu lijevajte u pripremljene staklenke ili čaše (popunite 2/3 staklenke) pa ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi barem 1 sat. Potpm stavite u hladnjak na hlađenje dodatnih 4-5 sati i pustite da se panna cotta dobro ohladi i stegne.

     

  6. Dok se panna cotta hladi, pripremite smokve. Prerežite ih po pola i s obje strane uvaljajte u smeđi šećer (dvije velike žlice).

     

  7. Stavite ih u dobro zagrijanu tavu prvo ravnim dijelom i pustite ih da se karameliziraju na laganoj vatri 3-4 minute.

     

     

  8. Potom ih okrenite, dodajte im žlicu maslaca i nekoliko kapi limunovog soka te ih pustite na laganoj vatri još 2-3 minute.

     

  9. Skinite s vatre i pustite smokve da se skroz ohlade.

     

  10. Po površini dobro ohlađene panna cotte stavite 2-3 polovice karamelizirane smokve. I poslužite. Po želji smokve možete narezati na manje komadiće pa ih tek onda složiti po panna cotti.

  11. Ako panna cottu želite poslužiti sa svježim smokvama, bez karamelizacije, na svaku stavite po jednu svježu smokvu narezanu na četvrtine i poslužite.