PREGLED
Panna cotta s karameliziranim smokvama
Sastojci ZA 4 OSOBE
Priprema
Pripremite sve sastojke.
Vrhnje, mlijeko, šećer i pastu od vanilije stavite u posudu, dobro izmiješajte i stavite da se grije na laganoj vatri do točke vrenja.
Želatinu namočite s 4 žlice hladne vode i pustite da nabubri.
Zagrijano vrhnje i mlijeko skinite s vatre i dodajte mu nabubrenu želatinu. Miješajte sve dok se želatina ne otopi pa potom smjesu procijedite kako biste izbjegli evenutalne preostale grudice želatine.
Smjesu lijevajte u pripremljene staklenke ili čaše (popunite 2/3 staklenke) pa ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi barem 1 sat. Potpm stavite u hladnjak na hlađenje dodatnih 4-5 sati i pustite da se panna cotta dobro ohladi i stegne.
Dok se panna cotta hladi, pripremite smokve. Prerežite ih po pola i s obje strane uvaljajte u smeđi šećer (dvije velike žlice).
Stavite ih u dobro zagrijanu tavu prvo ravnim dijelom i pustite ih da se karameliziraju na laganoj vatri 3-4 minute.
Potom ih okrenite, dodajte im žlicu maslaca i nekoliko kapi limunovog soka te ih pustite na laganoj vatri još 2-3 minute.
Skinite s vatre i pustite smokve da se skroz ohlade.
Po površini dobro ohlađene panna cotte stavite 2-3 polovice karamelizirane smokve. I poslužite. Po želji smokve možete narezati na manje komadiće pa ih tek onda složiti po panna cotti.
Ako panna cottu želite poslužiti sa svježim smokvama, bez karamelizacije, na svaku stavite po jednu svježu smokvu narezanu na četvrtine i poslužite.