PREGLED
Pita od jagoda i rabarbare
Sastojci ZA 6 OSOBA
Priprema
Pripremite sve namirnice.
U zdjelu prosijte brašno i šećer u prahu pa dodajte na kockice rezani hladni maslac i rukama (ili mikserom) napravite mrvičasto tijesto.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka, bjelanjke ostavite na sobnoj temperaturi za poslije, a žumanjke i koricu limuna dodajte u mrvičasto tijesto pa mijesite dok se svi sastojci lijepo ne povežu.
Dobit ćete kompaktno tijesto koje formirajte u kuglu.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30-45 minuta.
Jagode i rabarbaru operite, posušite pa narežite na komadiće približne veličine. Dodajte smeđi šećer ili agavin sirup, vaniliju i škrobno brašno pa sve dobro izmiješajte i pustite da odstoji i otpusti tekućinu.
Tijesto izvadite iz hladnjaka, stavite na papir za pečenje i razvaljajte u krug koji je za 2 centimetra veći od kalupa za pečenje.
Razvaljano tijesto prebacite u kalup, poravnajte ga, a ostatke tijesta (one koji su prešli preko ruba) utisnite po unutarnjem dijelu ruba kako bi dobili čvrsti, visoki rub pa dno izbodite vilicom.
Ocijedite tekućinu iz zdjele s jagodama i rabarbarom pa po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta. Ako tijesto brzo poprima tamnu boju, smanjite temperaturu na 160 stupnjeva.
Od šećera i bjelanjaka u koje ste dodali malo soli napravite šaum, odnosno meringu. Bjelanjke tucite tako da šećer ne dodate odjednom, nego malo po malo.
Nakon 30 minuta izvadite pitu iz pećnice pa je premažite šaumom od bjelanjaka. Za rustikalniji izgled nemojte poravnavati i zaglađivati šaum, već ga nanesite nepravilno.
Vratite u pećnicu i pecite dodatnih 15 minuta.
Kad je pečena, pitu izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se ohladi.
Ohlađenu pitu izvadite iz kalupa i stavite na ukrasni tanjur ili stalak za tortu.
Režite na trokutaste komade i poslužite.