preloader
Pita od jagoda i rabarbare
ALTERNATIVNI
PREGLED

Pita od jagoda i rabarbare

autor: Sandra Rončević

Sastojci ZA 6 OSOBA


Za tijesto:
250 g
brašna (pomiješajte u istim omjerima glatko i oštro brašno)
125 g
Dukat maslaca
50 g
šećera u prahu
2
žumanjka
sitno ribana korica
polovice limuna
Za nadjev:
200 g
rabarbare
200 g
jagoda
1 žličica
ekstrakta vanilije (ili 1 vanilin šećer)
2 žlice
škrobnog brašna
2-3 žlice
smeđeg šećera (ili 50 ml agavinog sirupa)
sitno ribana korica
polovice limuna
Za šaum/meringu:
2
bjelanjka
120 g
šećera
malo
soli

Priprema

1.

Pripremite sve namirnice.

Pita od jagoda i rabarbare
2.

U zdjelu prosijte brašno i šećer u prahu pa dodajte na kockice rezani hladni maslac i rukama (ili mikserom) napravite mrvičasto tijesto.

Pita od jagoda i rabarbare
3.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka, bjelanjke ostavite na sobnoj temperaturi za poslije, a žumanjke i koricu limuna dodajte u mrvičasto tijesto pa mijesite dok se svi sastojci lijepo ne povežu.

Pita od jagoda i rabarbare
4.

Dobit ćete kompaktno tijesto koje formirajte u kuglu.

Pita od jagoda i rabarbare
5.

Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30-45 minuta.

Pita od jagoda i rabarbare
6.

Jagode i rabarbaru operite, posušite pa narežite na komadiće približne veličine. Dodajte smeđi šećer ili agavin sirup, vaniliju i škrobno brašno pa sve dobro izmiješajte i pustite da odstoji i otpusti tekućinu.

Pita od jagoda i rabarbare
7.

Tijesto izvadite iz hladnjaka, stavite na papir za pečenje i razvaljajte u krug koji je za 2 centimetra veći od kalupa za pečenje.

Pita od jagoda i rabarbare
8.

Razvaljano tijesto prebacite u kalup, poravnajte ga, a ostatke tijesta (one koji su prešli preko ruba) utisnite po unutarnjem dijelu ruba kako bi dobili čvrsti, visoki rub pa dno izbodite vilicom.

Pita od jagoda i rabarbare
9.

Ocijedite tekućinu iz zdjele s jagodama i rabarbarom pa po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta. Ako tijesto brzo poprima tamnu boju, smanjite temperaturu na 160 stupnjeva.

Pita od jagoda i rabarbare
10.

Od šećera i bjelanjaka u koje ste dodali malo soli napravite šaum, odnosno meringu. Bjelanjke tucite tako da šećer ne dodate odjednom, nego malo po malo.

Pita od jagoda i rabarbare
11.

Nakon 30 minuta izvadite pitu iz pećnice pa je premažite šaumom od bjelanjaka. Za rustikalniji izgled nemojte poravnavati i zaglađivati šaum, već ga nanesite nepravilno.

Pita od jagoda i rabarbare
12.

Vratite u pećnicu i pecite dodatnih 15 minuta.

Pita od jagoda i rabarbare
13.

Kad je pečena, pitu izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se ohladi.

Pita od jagoda i rabarbare
14.

Ohlađenu pitu izvadite iz kalupa i stavite na ukrasni tanjur ili stalak za tortu.

Pita od jagoda i rabarbare
15.

Režite na trokutaste komade i poslužite.

Pita od jagoda i rabarbare

DUKAT BRZO & FINO

Pita od jagoda i rabarbare

ZA 6 OSOBA

SASTOJCI:

Za tijesto:

Naziv Količina
brašna (pomiješajte u istim omjerima glatko i oštro brašno) 250 g
Dukat maslaca 125 g
šećera u prahu 50 g
žumanjka 2
polovice limuna sitno ribana korica

Za nadjev:

Naziv Količina
rabarbare 200 g
jagoda 200 g
ekstrakta vanilije (ili 1 vanilin šećer) 1 žličica
škrobnog brašna 2 žlice
smeđeg šećera (ili 50 ml agavinog sirupa) 2-3 žlice
polovice limuna sitno ribana korica

Za šaum/meringu:

Naziv Količina
bjelanjka 2
šećera 120 g
soli malo

PRIPREMA:

  1. Pripremite sve namirnice.

  2. U zdjelu prosijte brašno i šećer u prahu pa dodajte na kockice rezani hladni maslac i rukama (ili mikserom) napravite mrvičasto tijesto.

  3. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, bjelanjke ostavite na sobnoj temperaturi za poslije, a žumanjke i koricu limuna dodajte u mrvičasto tijesto pa mijesite dok se svi sastojci lijepo ne povežu.

  4. Dobit ćete kompaktno tijesto koje formirajte u kuglu.

  5. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30-45 minuta.

  6. Jagode i rabarbaru operite, posušite pa narežite na komadiće približne veličine. Dodajte smeđi šećer ili agavin sirup, vaniliju i škrobno brašno pa sve dobro izmiješajte i pustite da odstoji i otpusti tekućinu.

  7. Tijesto izvadite iz hladnjaka, stavite na papir za pečenje i razvaljajte u krug koji je za 2 centimetra veći od kalupa za pečenje.

  8. Razvaljano tijesto prebacite u kalup, poravnajte ga, a ostatke tijesta (one koji su prešli preko ruba) utisnite po unutarnjem dijelu ruba kako bi dobili čvrsti, visoki rub pa dno izbodite vilicom.

  9. Ocijedite tekućinu iz zdjele s jagodama i rabarbarom pa po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta. Ako tijesto brzo poprima tamnu boju, smanjite temperaturu na 160 stupnjeva.

  10. Od šećera i bjelanjaka u koje ste dodali malo soli napravite šaum, odnosno meringu. Bjelanjke tucite tako da šećer ne dodate odjednom, nego malo po malo.

  11. Nakon 30 minuta izvadite pitu iz pećnice pa je premažite šaumom od bjelanjaka. Za rustikalniji izgled nemojte poravnavati i zaglađivati šaum, već ga nanesite nepravilno.

  12. Vratite u pećnicu i pecite dodatnih 15 minuta.

  13. Kad je pečena, pitu izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se ohladi.

  14. Ohlađenu pitu izvadite iz kalupa i stavite na ukrasni tanjur ili stalak za tortu.

  15. Režite na trokutaste komade i poslužite.