PREGLED
Socca: delicija od slanutkova brašna
Sastojci ZA 6 OSOBA
Priprema
Pripremite sve sastojke. Napomena: slanutkovo brašno ne sadrži gluten pa je ovo jelo odlično za one koji su na bezglutenskoj prehrani.
Slanutkovo brašno stavite u posudu i polako mu dodajte vodu uz stalno miješanje kako bi razbili grudice. Posudu pokrijte krpom i pustite da stoji na sobnoj temperaturi najmanje 2 sata (može i dulje, oko 4 sata). Smjesu povremeno promiješajte.
Prije prebacivanja u posudu za pečenje u smjesu dodajte sol i maslinovo ulje pa sve dobro izmiješajte.
Smjesu izlijte u posudu za pečenje koju ste dobro premazali maslinovim uljem. Smjesa bi trebala biti debljine 1 cm.
Prije stavljanja u pećnicu dodatno pokapajte maslinovim uljem te, ako želite, na polovicu dodajte narezane kolutove luka (možete i po cijeloj površini), popaprite i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva. Pecite 20-25 minuta, odnosno dok se površina lijepo ne zapeče.
Kad je socca pečena, još vruću je posipajte svježe mljevenim paprom. Možete je premazati i mješavinom maslinova ulja i ružmarina.
Pustite da se malo ohladi pa je izvadite iz posude, narežite na trokute i poslužite. Možete je poslužiti kao snack ili zamjenu za kruh, te je premazati omiljenim namazom ili topivim sirom poput gorgonzole.