preloader
Sočna torta od mrkve
ALTERNATIVNI
PREGLED

Sočna torta od mrkve

autor: Sandra Rončević

Sastojci ZA 8 OSOBA


Sastojci
3
srednje velike mrkve (oko 300 g)
200 g
mljevenih blanširanih badema
3
jaja
150 ml
maslinovog ulja
120 g
šećera (možete i smanjiti na 100 g)
2
vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije)
pola žličice
mješavine začina ras el hanout (možete zamijeniti mješavinom začina za medenjake)
30 ml
likera Cointreau (ili ruma)
ribana korica
jednog limuna
Za kremu (frosting)
150 g
Galbani mascarponea
50 g
maslaca
50 g
šećera u prahu
pola žličice
paste od vanilije ili ekstrakta vanilije
žličica
soka od limuna

Priprema

1.

Pripremite sve sastojke. Torta ne sadrži nikakvo brašno i pogodna je za sve koji su na beglutenskoj prehrani.

Sočna torta od mrkve
2.

Mrkvu očistite i naribajte na najsitniji dio ribeža.

Sočna torta od mrkve
3.

Jaja ubacite u dublju zdjelu, dodajte im šećer i vaniliju pa sve zajedno izradite mikserom dok smjesa ne postane pjenasta.

Sočna torta od mrkve
4.

Dodajte koricu limuna i maslinovo ulje pa nastavite miksati još par minuta. 

Sočna torta od mrkve
5.

Potom dodajte začin ras el hanout i liker.

Sočna torta od mrkve
6.

Dodajte mljevene bademe i sve dobro izmiksajte. 

Sočna torta od mrkve
7.

Potom dodajte ribanu mrkvu i izmiješajte špatulom.

Sočna torta od mrkve
8.

Dno okruglog kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice kalupa namastite maslcem i posipajte mljevenim bademima. U tako pripremljen kalup prebacite smjesu. 

Sočna torta od mrkve
9.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45 minuta. Torta je pečena kad se stegne i poprimi lijepu zlatnu boju.

Sočna torta od mrkve
10.

Dok se pečena torta hladi napravite kremu; mikserom izradite maslac kojem ste dodali šećer u prahu, dodajte mascarpone, vaniliju i sok od limuna.

Sočna torta od mrkve
11.

Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu kremu.

Sočna torta od mrkve
12.

Izvadite tortu iz kalupa, gornji sloj torte premažite kremom i poslužite.

Sočna torta od mrkve

DUKAT BRZO & FINO

Sočna torta od mrkve

ZA 8 OSOBA

SASTOJCI:

Sastojci

Naziv Količina
srednje velike mrkve (oko 300 g) 3
mljevenih blanširanih badema 200 g
jaja 3
maslinovog ulja 150 ml
šećera (možete i smanjiti na 100 g) 120 g
vanilin šećera (ili žličica paste od vanilije) 2
mješavine začina ras el hanout (možete zamijeniti mješavinom začina za medenjake) pola žličice
likera Cointreau (ili ruma) 30 ml
jednog limuna ribana korica

Za kremu (frosting)

Naziv Količina
Galbani mascarponea 150 g
maslaca 50 g
šećera u prahu 50 g
paste od vanilije ili ekstrakta vanilije pola žličice
soka od limuna žličica

PRIPREMA:

  1. Pripremite sve sastojke. Torta ne sadrži nikakvo brašno i pogodna je za sve koji su na beglutenskoj prehrani.

  2. Mrkvu očistite i naribajte na najsitniji dio ribeža.

  3. Jaja ubacite u dublju zdjelu, dodajte im šećer i vaniliju pa sve zajedno izradite mikserom dok smjesa ne postane pjenasta.

  4. Dodajte koricu limuna i maslinovo ulje pa nastavite miksati još par minuta. 

  5. Potom dodajte začin ras el hanout i liker.

  6. Dodajte mljevene bademe i sve dobro izmiksajte. 

  7. Potom dodajte ribanu mrkvu i izmiješajte špatulom.

  8. Dno okruglog kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice kalupa namastite maslcem i posipajte mljevenim bademima. U tako pripremljen kalup prebacite smjesu. 

  9. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 45 minuta. Torta je pečena kad se stegne i poprimi lijepu zlatnu boju.

  10. Dok se pečena torta hladi napravite kremu; mikserom izradite maslac kojem ste dodali šećer u prahu, dodajte mascarpone, vaniliju i sok od limuna.

  11. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu kremu.

  12. Izvadite tortu iz kalupa, gornji sloj torte premažite kremom i poslužite.