PREGLED
Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
Sastojci ZA 6 OSOBA
Priprema
*umjesto svježih jaja možete iskoristiti i kuhana jaja koja su vam eventualno ostala od Uskrsa.
Pripremite sve sastojke. Sir naribajte na sitni dio ribeža.
Špinat operite pa ga kuhajte 10-12 minuta u vodi u koju ste dodali prstohvat soli.
Kad je špinat kuhan, stavite ga u cjedilo i pustite da se cijedi barem 15 minuta. Prije no što ćete ga sjeckati, iscijedite ga i rukama.
Ocijeđeni špinat usitnite nožem, a češnjak nasjeckajte na najsitnije.
U zdjelu stavite ricottu, kiselo vrhnje, 2/3 sitno ribanog sira grana padano (1/3 će vam trebati poslije), sjeckani špinat i češnjak te jedno jaje.
Sve dobro izmiješajte da se smjesa poveže. Dodajte žličicu soli i malo papra.
Kalup za tortu s odvojivim dnom ili neki drugi dublji kalup dobro namažite maslinovim uljem. Ako koristite kalup za tortu, na dno pećnice podmetnite dodatni pleh jer će dio ulja iscuriti tijekom pečenja.
U kalup složite tri kore; svaku namažite maslinovim uljem.
Dodajte pripremljenu smjesu, uz pomoć žlice napravite četiri udubine i u svaku pažljivo umetnite jedno jaje.
Po površini posipajte ostatak sira grana padano.
Preko jaja pažljivo stavite tri kore (od tijesta formirajte krug, višak uklonite), isto tako svaku koru pažljivo premažite uljem.
Vanjske rubove tijesta složite prema unutra. Ako ga je puno, dio uklonite pa sve zajedno premažite uljem. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta.
Nakon 30 minuta izvadite iz pećnice i premažite s nekoliko žlica kiselog vrhnja pa vratite u pećnicu na 10 minuta.
Kad je pita pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da se hladi 15-ak minuta.
Potom je režite na komade režući kroz dio u kojem se nalazi jaje.
Poslužite toplu kao predjelo. Pita je jako ukusna i kad se ohladi, pa je možete poslužiti i drugi dan.