preloader
Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
ALTERNATIVNI
PREGLED

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima

autor: Sandra Rončević

Sastojci ZA 6 OSOBA


Sastojci (za kalup promjera 24 cm):
6
gotovih kora za savijače (ili domaće vučeno tijesto ili dva komada lisnatog tijesta)
5
svježih jaja*
500 g
svježeg špinata (ili blitve)
250 g
sira Galbani ricotta
180 g
Brzo & Fino kiselog vrhnja
100 g
sira Galbani grana padano ili Ribanca
2
režnja češnjaka
1 žličica
soli
malo
papra
malo
maslinova ulja
Za premazivanje:
nekoliko žlica
Brzo & Fino kiselog vrhnja

Priprema

1.

*umjesto svježih jaja možete iskoristiti i kuhana jaja koja su vam eventualno ostala od Uskrsa.
Pripremite sve sastojke.  Sir naribajte na sitni dio ribeža.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
2.

Špinat operite pa ga kuhajte 10-12 minuta u vodi u koju ste dodali prstohvat soli.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
3.

Kad je špinat kuhan, stavite ga u cjedilo i pustite da se cijedi barem 15 minuta. Prije no što ćete ga sjeckati, iscijedite ga i rukama.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
4.

Ocijeđeni špinat usitnite nožem, a češnjak nasjeckajte na najsitnije.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
5.

U zdjelu stavite ricottu, kiselo vrhnje, 2/3 sitno ribanog sira grana padano (1/3 će vam trebati poslije), sjeckani špinat i češnjak te jedno jaje.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
6.

Sve dobro izmiješajte da se smjesa poveže. Dodajte žličicu soli i malo papra.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
7.

Kalup za tortu s odvojivim dnom ili neki drugi dublji kalup dobro namažite maslinovim uljem. Ako koristite kalup za tortu, na dno pećnice podmetnite dodatni pleh jer će dio ulja iscuriti tijekom pečenja.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
8.

U kalup složite tri kore; svaku namažite maslinovim uljem.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
9.

Dodajte pripremljenu smjesu, uz pomoć žlice napravite četiri udubine i u svaku pažljivo umetnite jedno jaje.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
10.

 Po površini posipajte ostatak sira grana padano.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
11.

 Preko jaja pažljivo stavite tri kore (od tijesta formirajte krug, višak uklonite), isto tako svaku koru pažljivo premažite uljem.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
12.

 Vanjske rubove tijesta složite prema unutra. Ako ga je puno, dio uklonite pa sve zajedno premažite uljem. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
13.

 Nakon 30 minuta izvadite iz pećnice i premažite s nekoliko žlica kiselog vrhnja pa vratite u pećnicu na 10 minuta.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
14.

 Kad je pita pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da se hladi 15-ak minuta.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
15.

 Potom je režite na komade režući kroz dio u kojem se nalazi jaje.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima
16.

 Poslužite toplu kao predjelo. Pita je jako ukusna i kad se ohladi, pa je možete poslužiti i drugi dan.

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima

DUKAT BRZO & FINO

Torta pasqualina: talijanska uskrsna pita s jajima

ZA 6 OSOBA

SASTOJCI:

Sastojci (za kalup promjera 24 cm):

Naziv Količina
gotovih kora za savijače (ili domaće vučeno tijesto ili dva komada lisnatog tijesta) 6
svježih jaja* 5
svježeg špinata (ili blitve) 500 g
sira Galbani ricotta 250 g
Brzo & Fino kiselog vrhnja 180 g
sira Galbani grana padano ili Ribanca 100 g
režnja češnjaka 2
soli 1 žličica
papra malo
maslinova ulja malo

Za premazivanje:

Naziv Količina
Brzo & Fino kiselog vrhnja nekoliko žlica

PRIPREMA:

  1. *umjesto svježih jaja možete iskoristiti i kuhana jaja koja su vam eventualno ostala od Uskrsa.
    Pripremite sve sastojke.  Sir naribajte na sitni dio ribeža.

  2. Špinat operite pa ga kuhajte 10-12 minuta u vodi u koju ste dodali prstohvat soli.

  3. Kad je špinat kuhan, stavite ga u cjedilo i pustite da se cijedi barem 15 minuta. Prije no što ćete ga sjeckati, iscijedite ga i rukama.

  4. Ocijeđeni špinat usitnite nožem, a češnjak nasjeckajte na najsitnije.

  5. U zdjelu stavite ricottu, kiselo vrhnje, 2/3 sitno ribanog sira grana padano (1/3 će vam trebati poslije), sjeckani špinat i češnjak te jedno jaje.

  6. Sve dobro izmiješajte da se smjesa poveže. Dodajte žličicu soli i malo papra.

  7. Kalup za tortu s odvojivim dnom ili neki drugi dublji kalup dobro namažite maslinovim uljem. Ako koristite kalup za tortu, na dno pećnice podmetnite dodatni pleh jer će dio ulja iscuriti tijekom pečenja.

  8. U kalup složite tri kore; svaku namažite maslinovim uljem.

  9. Dodajte pripremljenu smjesu, uz pomoć žlice napravite četiri udubine i u svaku pažljivo umetnite jedno jaje.

  10.  Po površini posipajte ostatak sira grana padano.

  11.  Preko jaja pažljivo stavite tri kore (od tijesta formirajte krug, višak uklonite), isto tako svaku koru pažljivo premažite uljem.

  12.  Vanjske rubove tijesta složite prema unutra. Ako ga je puno, dio uklonite pa sve zajedno premažite uljem. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30 minuta.

  13.  Nakon 30 minuta izvadite iz pećnice i premažite s nekoliko žlica kiselog vrhnja pa vratite u pećnicu na 10 minuta.

  14.  Kad je pita pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da se hladi 15-ak minuta.

  15.  Potom je režite na komade režući kroz dio u kojem se nalazi jaje.

  16.  Poslužite toplu kao predjelo. Pita je jako ukusna i kad se ohladi, pa je možete poslužiti i drugi dan.