preloader
3 ideje za jela uz koja ćete zavoljeti kupusnjače

3 ideje za jela uz koja ćete zavoljeti kupusnjače

Male ili velike, kupusnjače su često nezasluženo omražene - vrijeme je da se to ispravi!

Donosimo vam ideje za jela uz koja ćete promijeniti mišljenje, i to za vaše dobro jer su kupusnjače, osobito zimi, jedan od najboljih izvora minerala i vitamina.

Pečene prokulice

Pečene su prokulice po teksturi i okusu neusporedivo bolje od kuhanih! Veće primjerke prepolovite, a manje ostavite cijele. Dobro ih začinite solju, paprom i maslinovim uljem, a poželjno je i dodavanje namirnica koje će obogatiti okus jela – komadići slanine i češnjak idealan su par. Stavite ih peći na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok im unutrašnjost ne omekša, a vanjski listići postanu hrskavi i karamelizirani.

Čips od kelja

Pećnica vam može biti saveznik i u pripremi kelja, za alternativu varivu koje mnoge progoni još od djetinjstva. Čips od kelja hrskava je grickalica koja će vas progoniti jedino tako da želite još i još! Listove operite, očistite i usitnite na manje komadiće. Nakon što ste ih kuhinjskim ručnikom dobro osušili, začinite ih solju, dodajte malo maslinova ulje te omiljene začine – češnjak u granulama, dimljenu slatku ili ljutu papriku... Možete dodati i sitne sjemenke, primjerice bijeli ili crni sezam, a za pravi gurmanski touch i Ribanac. Pripremljeni kelj rasporedite u jednom sloju po plehu i stavite peći na 160 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne dehidrira i postane hrskav.

Riža od cvjetače

Pretvorite li cvjetaču u rižu, dobit ćete nutritivno puno bolju zamjenu za pravu bijelu rižu, ali i upoznati posve novo lice cvjetače koju u ovom obliku možete koristiti na bezbroj načina. „Rižu“ pripremite tako da cvjetači odstranite listove i veći dio stabljike te narežete na veće komade. Njih zatim usitnite u multipraktiku dok ne dobijete komadiće veličine riže. Posolite ih, pustite da sol izvuče višak tekućine i dobro ocijedite uz pomoć kuhinjske krpe. Ovako pripremljenu cvjetaču možete sirovu stavljati u razne salate, a možete je kratko i termički obraditi, na pari ili u mikrovalnoj pećnici, te koristiti kao prilog jelima koja se inače poslužuju s rižom.

 

Dajte šansu ovim, i svim drugim kupusnjačama!