preloader
3 ideje za ražnjiće

3 ideje za ražnjiće

Postoji li jelo koje bolje nagovještava dolazak proljeća i prazničnog raspoloženja od jela s roštilja? U ovom nastavku proljetnih klasika inspiraciju smo pronašli u ražnjićima.

Ražnjići zavode svojom jednostavnošću, ali od svih jela s roštilja, oni su najsvestraniji pa gotovo da možemo reći da je kreativnost njihov glavni sastojak. Kombiniranjem mesnih, povrtnih pa čak i voćnih sastojaka nastaje mnoštvo kulinarskih kreacija.

Klasični ražnjići

Mesni ražnjići omiljeno su jelo za razne prigode. Kod odabira mesa potrebno je paziti na svježinu, mekoću i poziciju mesa – kako biste bili sigurni da je svježe, birajte meso svijetloružičaste boje. Prije pečenja ga ostavite da se opusti na sobnoj temperaturi pa narežite na kockice širine 2-3 centimetra. Meso koje pečete na žaru sasvim je dovoljno začiniti solju, paprom i maslinovim ili drugim biljnim uljem.

Kako ne bi bilo suho, poslužite se starim trikom i grančicom ružmarina premazujte meso uljem. Kad se ražnjić prestane lijepiti za roštilj, vrijeme je da ga okrenete pa ispečete i s druge strane pazeći da se ne prepeče.


Ako ste ipak raspoloženi za nešto drukčiju verziju ovog klasika, predlažemo da meso marinirate u mješavini od 2 žlice maslinova ulja, žličice praha čilija, soka od 2 limete, 4 žličice mljevenog češnjaka, žličice soli i narezanog luka.

Ako vam je kišni dan pokvario planove ili vam roštilj nije dostupan, ispecite ražnjiće na grill-tavi. Bez brige, i bez roštilja je moguće uživati u mirisu dima - provjerite kako na ovom linku.

Ražnjići s povrćem

Laganiju verziju ukusnog obroka na štapiću pripremite od šarenog povrća. Dovoljno je samo otvoriti hladnjak i kombinirati ono što imate - paprike, luk, rajčice, gljive i tikvice klasična su kombinacija koja nikad ne razočara.

 

Za zaigraniju verziju jela na štapiću kombinirajte svježe i pečene komade povrća koje možete poslužiti uz dresing. Predlažemo chimichurri umak, sastojcima blizak mediteranskoj kuhinji. Za pripremu su potrebna 4 režnja češnjaka, 2-3 mlada luka, malo svježe crvene papričice, vezica peršina, žličica suhog origana, žlica limunova soka, 2 žlice vinskog octa, maslinovo ulje, sol i papar. Sastojke možete usitniti u mužaru ili nasjeckati što sitnije.

 

Ako vam je roštilj nedostupan, možete isprobati i alternativne metode pripreme povrća na štapiću, primjerice japanskim načinom pohanja - tempurom - u kojoj osnovu čine brašno i voda. U nju možete ubaciti i sjemenke sezama ili lana, usitnjene orašaste plodove (kikiriki, bademe ili pistacije) te začine (origano, majčinu dušicu, čili, dimljenu slatku ili ljutu papriku, kumin...). Patlidžan, papriku, tikvicu, cvjetaču ili drugo povrće narežite na kocke, nanižite na štapić i uvaljajte u smjesu te kratko pržite sa svih strana.

Ražnjići s voćem

Ako ste raspoloženi za egzotičniju kombinaciju, narežite ananas, crveni luk, losos i papriku pa marinirajte u umaku od pola šalice soka od ananasa, malo kokosova mlijeka, malo soka od limete, usitnjenog režnja češnjaka, 2 žličice meda i malo maslinova ulja. Sastojke nanižite na štapić i kratko pecite sa svih strana.

 

Za brzu i osvježavajuću verziju ražnjića nanižite kockice manga, Galbani mozzarellu, cherry rajčice i listiće bosiljka pa poslužite uz umak od balzamskog octa. 

 

Ražnjići su odlični i za pripremu deserata – inspiraciju pronađite na linku.

 

Jeste li već počeli rezati kockice za nizanje na štapić?