preloader
3 jela iz škartoca

3 jela iz škartoca

Škartoc brižno čuva okuse, sočnost i savršeno čistu kuhinju!

Škartoc, odnosno paketić od papira za pečenje idealan je za pripremu raznih jela. U njemu se stvore uvjeti savršeni za pripremu ribe, mesa, povrća, ali i voća!  

Ova metoda kuhanja sačuvat će sočnost namirnica, pridonijeti prožimanju okusa, a vas spasiti od pranja hrpe posuđa i ribanja pećnice – osim što se namirnice pripremaju u škartocu, ako ih zapakirate u pojedinačne porcije, iz škartoca se mogu i jesti.

Donosimo vam ideje za tri fine varijante!

Rolana pileća prsa

Krto meso, poput pilećih ili purećih prsa, idealno je za pripremu u škartocu jer se tom metodom ne isušuje, dapače! Tanke filee prsa obložite ploškicama mozzarelle i začinite po želji. Meso potom zarolajte i učvrstite čačkalicom. Dodajte par listića kadulje i malo maslinova ulja, zamotajte u škartoc i stavite peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta.

File oslića s povrćem

Gotovo sve vrste ribe mogu se spremati na ovaj način, a oslić je zbog svog jako delikatnog mesa posebno pogodan za pripremu u škartocu. Ribu možete pripremati i cijelu, ali preporučujemo file, koji ne samo da će biti brže gotov nego je i jednostavniji za konzumaciju. File začinite solju, paprom, maslinovim uljem te dodajte tanko narezano povrće po želji (mrkva, paprike, tikvice). Dobro će doći i kriška limuna i druge mirodije, ali s njima ne treba pretjerivati kako ne bi nadjačale sve druge okuse. Ribu i povrće zapakirajte i stavite peći na 180 stupnjeva oko pola sata.

Krumpir s kobasicom

Kobasica, osobito ako je dimljena, dat će poseban „šmek“ krumpiru. Samo ga narežite na manje komade i začinite, ali oprezno ako je kobasica pikantnija. Po želji možete dodati i drugo povrće, primjerice papriku. Željenu kombinaciju zapakirajte i stavite peći na 200 stupnjeva. Za otprilike pola sata imat ćete spreman ručak ili večeru koju možete još i „pojačati“ meko kuhanim jajem.

 

Odvažite se u škartoc zapakirati i druge zanimljive kombinacije!