preloader
3 jela s kukuruznim pahuljicama

3 jela s kukuruznim pahuljicama

Cornflakes na meniju od predjela do deserta

Kukuruzne pahuljice (cornflakes) obično nam se nađu na jutarnjem jelovniku, no iznimno su zahvalan sastojak za različita slana i slatka jela.

Već su vam pomalo dosadile? Upotrijebite li hrskave pahuljice kao neočekivan sastojak, mogli biste ih početi gledati drugim očima! Ovo su naše ideje:

Predjelo: zapečena cvjetača

Cvjetaču ili karfiol volimo na različite načine, a jedna od dražih (i jednostavnijih) varijanti je ona zapečena. Po mogućnosti, uz finu kombinaciju sira i Brzo & Fino vrhnja. Ovaj put za dodatnu hrskavost, predlažemo obogaćivanje izmrvljenim kukuruznim pahuljicama.

Treba vam: glavica cvjetače, 1 Brzo & Fino kiselo vrhnje, 100 g naribanog cheddara ili Dimsija, pola šalice izmrvljenih kukuruznih pahuljica (oko 15 g), 2-3 žlice sitno sjeckane zelene i crvene paprike, žličica soli i 50 g ribanog Ribanca.

Cvjetove cvjetače stavite u zaključalu vodu – smanjite vatru, poklopite i pustite da se kuha oko 5 minuta. Kad ih izvadite i procijedite, prebacite u zdjelu i pomiješajte s kiselim vrhnjem, cheddarom, paprikom i pahuljicama, posolite i popaprite. Zatim prebacite u nauljenu posudu za pečenje i posipajte Ribancem i po želji s malo crvene paprike. Pecite na 160-180 stupnjeva 30-ak minuta.

Glavno jelo: pohana piletina

Pohanje je možda jedan od najpoznatijih načina korištenja kukuruznih pahuljica u kuhanju, pa ako još niste probali, smatrajte ovo podsjetnikom! Lagano posolite pileće batke (ili druge dijelove) te ih ostavite na sobnoj temperaturi prije pohanja. Pripremite lim obložen papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

U zdjeli razmutite 2 jaja i dodajte četvrt šalice mlijeka (60 ml). U drugoj zdjeli pripremite 2 i pol šalice usitnjenih pahuljica (oko 90 g), 2 žličice soli i pola žličice mljevenog papra. Po želji dodatno začinite (toplo preporučamo!): crvenom paprikom, talijanskom mješavinom začina, češnjakom u prahu, peršinom ili ribanim Ribancem.

Batke zatim uronite u mješavinu jaja i mlijeka, pa obložite mješavinom pahuljica i začina. Lagano ih utisnite prstima kako bi se zalijepile za meso. Ovako pripremljenu piletinu možete pripremiti i do 3 sata unaprijed!

Poslažite batke u lim za pečenje (s kožicom okrenutom prema gore), a po želji ih možete preliti otopljenim maslacem. Pecite dok lijepo ne porumene, od 40 minuta do sat vremena.  

Desert: kolačići

Sastojke za ove jednostavne kolačiće vjerojatno uvijek imate kod kuće! Zagrijte pećnicu na 170-180 stupnjeva. U zdjeli izmiksajte 125 g maslaca sobne temperature i 100 g šećera u prahu. Zatim dodajte jedno jaje, pa 150 g brašna, žličicu i pol praška za pecivo, prstohvat soli i po želji malo bobičastog voća  te sve izmiksajte.

U drugoj zdjeli pripremite 2 šalice lagano izmrvljenog cornflakesa (oko 60 g). Dodajte im pripremljenu smjesu, lagano miješajući kako bi obložila pahuljice. Zatim formirajte kolačiće, pa ih stavite u lim na papir za pečenje (ostavite dovoljno prostora oko svakog kolačića barem 5-8 cm) i pecite 15-18 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Poslužite kad se ohlade i po želji posipajte s malo šećera u prahu!


Hoćete li servirati cornflakes i nakon doručka? Imate li svoje ideje, svakako ih podijelite s nama!