preloader
3 svježe začinske biljke

3 svježe začinske biljke

Predstavljamo tri divna začina kojima možete obogatiti ljetna jela i savjetujemo kako ih pravilno upotrebljavati.

Bosiljak

Bosiljak (Ocimum basilicum) je biljka poznata od davnina. Još su je stari Rimljani uzgajali i posebno cijenili te vjerovali da će muškarac koji od žene dobije grančicu bosiljka zauvijek voljeti upravo tu ženu. Osim što je ukrasan i aromatičan, bosiljak je izrazito ljekovit. Iako raste u cijelom svijetu, simbol je talijanske kuhinje. Nalazimo ga u raznim jelima.


U kulinarstvu se bosiljak najčešće koristi svjež – u salatama, na pizzi, na bruschettama, u slasnom pestu.

 

Jelima se dodaje pri samom kraju kuhanja kako bi zadržao svoj intenzivni okus. Iako je sušeni lako dostupan, kad god ste u prilici, upotrijebite svježi bosiljak jer ima intenzivniji okus.

Znate li da postoji više od 60 vrsta bosiljka, različitih kako izgledom tako i okusom?

Kadulja

Kao i bosiljak, kadulja (Salvia officinalis) je u kućanstvima prisutna od pamtivijeka. Grci su je koristili za liječenje mnogih bolesti, a mogla se naći i u grobnicama faraona jer je bila jedan od glavnih sastojaka za balzamiranje.

 

Kadulja je jedna od onih biljaka koju bi trebalo imati svako kućanstvo jer smiruje, osvježava i okrepljuje, čisti krv, pomaže protiv bolova i visoke temperature. U narodnoj se medicini od nje najčešće priprema čaj.

Kadulju možete dodati u mesne umake, njome možete aromatizirati maslac kojim ćete preliti tjesteninu, a možete i ispržiti svježe listove kadulje uronjene u smjesu za tempuru - dobit ćete pravu malu aromatičnu deliciju.

Znate li da se kadulja ubraja u najljekovitije biljke svijeta?

Majčina dušica ili timijan

Još jedna ljekovita i mirisna biljka bogate primjene u kulinarstvu i narodnoj medicini je majčina dušica ili timijan (Thymus vulgaris).

Od majčine dušice radi se ljekovito eterično ulje raznolikog djelovanja, koje se koristi za vanjsku i unutarnju primjenu. Postoji i tinktura od majčine dušice, a od nje se priprema i čaj.


U kulinarstvu nećete pogriješiti ako svježu majčinu dušicu kombinirate s porilukom, lukom i češnjakom jer se upravo s njima idealno slaže. Također se dodaje u umake od rajčica ili mesne umake, u juhe, salate, marinade, ali u malim količinama. Ovoj začinskoj biljci ne smeta dugo kuhanje.

 

Znate li da je sušena majčina dušica puno intenzivniji začin od svježe?

Istražite sve kombinacije korištenja ovih začina i uživajte u jelima još više!