preloader
5 brzih i finih jela s lisnatim tijestom

5 brzih i finih jela s lisnatim tijestom

Brzi & Fini slani & slatki zalogaji!

Ako postoji namirnica koja će vam pomoći da lako pripremite razna jela u zadnji čas, onda je to gotovo lisnato tijesto! Želite slasni doručak ili nešto ukusno za večernje druženje, a nemate puno vremena za pripremu? S lisnatim su fini zalogaji zajamčeni!


Gotovo lisnato tijesto odličan je i praktičan temelj, a sve ostalo neka odradi vaša kreativnost – i pećnica! Tijesto je prije pripreme potrebno odmrznuti na sobnoj temperaturi. Zatim treba pobrašniti podlogu, razvaljati tijesto na željenu debljinu pa premazati jajetom – za sve to zaista nije potrebno posebno kulinarsko umijeće.

Pogačice s listićima sira

Lisnate pogačice, poznate i kao sconesi, slasni su zalogaji za druženje koji dugo zadržavaju svježinu. Tijesto na sobnoj temperaturi lagano razvaljajte i formirajte kvadratiće. Na njih stavite trećinu ili polovicu listića topljenog sira – količinu prilagodite veličini tijesta. Presavijte tijesto i formirajte trokutić, a rubove utisnite vilicom. Dodajte im mediteransku začinsku mješavinu, sjeckane masline, sušene rajčice… Premažite razmućenim žumanjkom i pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva.

Sunčani jastučići

Ovo su jednostavni, a efektni zalogaji koje morate probati prvom prilikom – naš je savjet raskošniji vikend-doručak! Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte lisnato tijesto, izrežite ga na kvadrate pa ih s razmakom od 2 do 3 cm složite na lim na koji ste postavili papir za pečenje. Udubite tijesto u sredini kako bi se formirali rubovi pa ohladite u hladnjaku 10-ak minuta. Izvadite i prebacite u pećnicu pa pecite oko 8 minuta, dok rubovi tijesta ne narastu. Izvadite tijesto iz pećnice, posipajte ribanim Podravcem ili Dimsijem, u svaku udubinu razbijte jedno jaje te posolite i popaprite. Možete dodati i malo začina ili polovice cherry rajčica. Vratite u pećnicu i pecite još oko 12 minuta, sve dok jaja ne budu pečena.

Lisnati quiche

Slana francuska pita quiche obično se radi od prhkog tijesta, no inačica s lisnatim jednako je fina, a priprema još brža! Tijesto razvaljajte i stavite u namašćeni kalup pa dodajte nadjev od oko 4 jaja i 300 g Brzo & Fino vrhnja za šlag (ili kombinaciju od 100 ml mlijeka i 200 g vrhnja za šlag). U nadjev slobodno dodajte Zagrebački sir ili ricottu i povrće po želji – prethodno poprženo na tavici u kombinaciji sa slaninom ili začinima. Ne zaboravite i malo muškatnog oraščića koji će, uz ostale začine po želji, oplemeniti okus jela. Naše ideje za pripremu quichea otkrijte ovdje.

Kroasani

Tijesto razvaljajte i narežite na trokutiće. Premažite pekmez ili namaz od lješnjaka po tijestu – ostavite barem 1 cm od ruba. Od šireg kraja zarolajte tijesto u oblik kroasana i premažite razmućenim jajetom (po potrebi dodajte žličicu vode), kojim možete zalijepiti i rubove da se ne bi odvajali. Pecite 20-ak minuta na 150 stupnjeva, odnosno dok ne pozlate od pečenja. Možete ih sačuvati i pojesti tijekom sljedećih dan-dva!

Lisnata pita od jabuka

Slatko za kraj: od odmrznutog lisnatog tijesta, jabuka, malo maslaca i smeđeg šećera dobit ćete sočnu pitu! U većoj tavi na srednjoj vatri otopite oko 60 g maslaca pa dodajte dvije jabuke narezane na kriške i lagano miješajte dok malo ne posmeđe. Smanjite vatru i dodajte 50 g smeđeg šećera i žličicu cimeta. Pustite da se sve krčka na laganoj vatri oko 5 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Tijesto razdijelite na dva dijela pa ga razvaljajte i jedan komad prebacite na papir za pečenje. Na sredinu što gušće slažite nadjev od jabuka (ostavite barem 2 cm prostora od rubova) i prelijte umakom od cimeta i maslaca. Zatim preklopite drugim komadom tijesta i prstima utisnite rubove da se tijesto spoji. Nožićem zarežite gornji sloj tijesta na nekoliko mjesta pa premažite razmućenim jajetom i posipajte smeđim šećerom. Pecite 15-18 minuta na 200 stupnjeva dok pita ne dobije zlatnosmeđu boju.


Nadamo se da smo vas inspirirali na pripremu novih brzih i finih zalogaja, a imate li i svoje recepte s lisnatim tijestom, podijelite ih s nama!