Zaboravite na komplicirane slastice i stajanje kraj štednjaka – donosimo vam ideje za osvježavajuće deserte bez kuhanja i pečenja.
Ljetna druženja zahtijevaju nešto slatko, a jednostavni deserti za koje ne trebate uključiti štednjak niti pećnicu pravi su izbor sve koji će u njima uživati, ali i za one koji ih pripremaju. Odabrali smo pet jednostavnih, osvježavajućih slastica:
Cheesecake
Pomiješajte 180 g izmrvljenih graham ili petit beurre keksa, 2 žlice šećera i 120 g omekšanog maslaca. Umiješajte vanilin šećer i prstohvat cimeta. Kad se sastojci povežu u ujednačenu smjesu, nadjenite dno kalupa i stavite u zamrzivač na 20 minuta. U zdjeli miksajte 230 g Zagrebačkog sira, zatim dodajte 2 žlice šećera i čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja. U drugoj posudi izmiksajte Brzo & Fino vrhnje za šlag, a kad je šlag gotov, umiješajte ga. Dodajte malo burbon vanilin šećera, naribane korice limuna i žlicu limunova soka. Izlijte u kalup i ostavite u hladnjaku barem 4 sata, a preporučamo preko noći. Maline, kupine, borovnice ili drugo voće pošećerite i ostavite u zdjeli kako bi pustilo sok, pa ukrasite kolač.

Domaći sladoled
Ako nikada niste radili sladoled kod kuće, vrijeme je da isprobate. Za osvježavajući sladoled od breskve u kojem možete uživati nekoliko dana trebaju vam zrele breskve, limunov sok, šećer i Brzo & Fino kiselo vrhnje. Recept potražite ovdje.

Za savršeno kremasti sladoled od banane trebaju vam samo banana, blender i žlica maslaca od kikirikija. Recept vas čeka ovdje!

Jednostavni sladoled možete pripremiti i miksanjem jogurta, banana i bobičastog voća te zamrzavanjem smjese u kalupima za sladolede.
Pavlova s bobičastim voćem
Gotove beze kore nadjenite šlagom u koji ste umiješali malo vanilin šećera te jagodama, malinama, borovnicama, kupinama, breskvama ili drugim sezonskim voćem. Ponovite postupak i uživajte u savršenom ljetnom desertu! Za više okusa, šlag aromatizirajte koricama limuna te žlicom narančina soka.

Sirove energetske bombice
Za ovu slasticu trebaju vam datulje, chia sjemenke, orasi i bademi, kokosovo brašno, med, 2 žlice kakao praha, mljevene lanene sjemenke, zobene pahuljice, ekstrakt vanilije i maslac od kikirikija. Sve sastojke dobro pomiješajte u blenderu (dio oraha i badema možete ubaciti u smjesu na kraju u većim komadićima), formirajte kuglice i dobro ohladite. Sačuvajte malo kakao praha za posipanje.


Tiramisu
Jedino što trebate kuhati za ovaj recept je kava! Pomiješajte mascarpone i tučeno Brzo & Fino vrhnje s malo šećera. U kremu dodajte dvije žlice tamnog ruma ili amaretta (u originalnom receptu koristi se desertno vino Marsala), a piškote natopite zaslađenom crnom kavom te slažite jedan sloj piškota, jedan sloj kreme. Desert možete slagati u čaše ili u kalup za pečenje. Na kraju posipajte kakao prahom. Dobro ohladite prije posluživanja!


Uživajte u ljetnim osvježavajućim desertima i jednostavnim kombinacijama. Imate li i vi omiljen desert bez pečenja, podijelite ga s nama!