Slatke ideje za najpopularnije tropsko voće
Pripremate li deserte od banane ili uglavnom uživate samo u svježoj voćki? Iako ona u našem kulinarstvu najčešće završi kao banana split ili dio voćne salate, nipošto je ne treba zanemariti u pripremi slastica jer je zbog svog sastava i teksture idealna za mnoge deserte.
Ovo su naši prijedlozi:
Banane u umaku od maslaca i cimeta
Ovaj desert, poznat kao bananas foster, dolazi iz New Orleansa, jednostavno se priprema, a odličan je za upoznavanje novih okusa banane. Dvije banane prerežite po dužini pa pržite na 30 g maslaca oko 2 minute. Posipajte žličicom ekstrakta vanilije, žličicom cimeta i 100 g smeđeg šećera (možete koristiti i sirup od agave) te prstohvatom soli. Pirjajte još 2 minute na laganoj vatri uz miješanje pa poslužite sa sladoledom od vanilije (prema originalnom receptu), a u našoj verziji s Brzo & Fino tučenim vrhnjem za šlag ili Dukatosom natur u koji ste umiješali malo vanilije. Prema originalnom receptu, u tavicu treba uliti malo tamnog ruma pa flambirati banane prije posluživanja.
Banana bread
Ovaj „kruh“ zapravo je fini kolač od banane i čokolade, savršen kao doručak uz čašu mlijeka. Usto je i dobar način za iskorištavanje zrelih banana!
Trebaju vam 3 zrele banane, 1 jaje, 50 g maslaca, 150 g brašna, 250 g šećera, žličica praška za pecivo i nekoliko žlica sjeckane čokolade, a slobodno dodajte i omiljene orašaste plodove. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U posudi usitnite banane, dodajte razmućeno jaje, rastopljeni maslac i sol, zatim brašno, šećer i prašak za pecivo pa sve promiješajte. Na kraju ubacite komadiće sjeckane čokolade i orašaste plodove, izlijte smjesu u kalup koji ste obložili papirom za pečenje pa pecite 40-ak minuta, sve dok čačkalica ne izađe suha.
Džem od banane
Ovo možda nije klasičan desert, ali je svakako zanimljiv i neobičan način upotrebe banana! Njime možete nadijevati palačinke i biskvite ili ga poput bilo kojeg džema namazati na tost s maslacem.
Vilicom dobro usitnite 6 banana narezanih na polovice te 250 g šećera. Zatim prebacite u posudu na tihu vatru i lagano zakuhajte. Dodajte sok od 2 limete, 2 žlice vode i pola žličice soli. Lagano kuhajte 10-ak minuta, dok smjesa malo ne očvrsne. Sklonite s vatre i umiješajte žlicu ruma i žličicu ekstrakta vanilije. Prebacite u staklenke i čuvajte u hladnjaku!
Američke palačinke od banane
Pripremite jednostavne palačinke od samo tri sastojka: u blenderu usitnite 2 zrele banane i 3 jaja pa dodajte 100 g brašna. Blendajte dok se sastojci ne povežu, a možete dodati i malo cimeta ili ekstrakta vanilije za bolju aromu. Pecite manje i deblje palačinke na zagrijanoj tavi. Poslužite sa šlagom i preljevom od tamne čokolade!
Puding od banana i kruha
Ovaj „puding“, koji se može opisati i kao složenac, odličan je način za rješavanje zaliha starog kruha, ali i prezrelih banana. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U većoj zdjeli pomiješajte 240 g Brzo & Fino vrhnja za šlag, 240 ml mlijeka, 240 g meda, žličicu cimeta u prahu, prstohvat soli, 3 cijela jaja i 4 žumanjka te 3 banane. Miksajte dok se sastojci ne povežu pa ubacite oko 8 kriški kruha narezanih na komadiće i pustite da se namaču 15-ak minuta. Sve prebacite u namašćeni kalup pa pecite 40-50 minuta, dok rubovi ne dobiju zlatnosmeđu boju. Pripremite šlag od Brzo & Fino vrhnja, u koji možete dodati malo meda, pa servirajte s pudingom od banana i kruha.
Nadamo se da smo vas ovim idejama inspirirali na otkrivanje nekih novih mogućnosti banane. U slast!