Okrijepite se brzim i finim obrocima
Ako niste od onih koji tjedne obroke pripreme unaprijed - a želite izbjeći junk hranu ili dostavu, no nemate energije za nakuhavanje kao vikendom - na vrijeme se oboružajte osnovnim namirnicama za pripremu brzih i finih tjednih večera! Povrće, meso, malo sira i, naravno, Brzo & Fino vrhnja, plus sastojci poput tjestenine ili kukuruzne krupice koje uvijek imamo u smočnici – i sve je spremno za ukusno i jednostavno jelo! A priprema traje taman toliko da ogladnite... Završite dan uz nešto toplo i fino, ovo su naše preporuke:
Tjestenina s povrćem u umaku od vrhnja i češnjaka
Nekoliko jednostavnih sastojaka za brzi, fini i šareni obrok. Zakuhajte vodu za oko 400 g tjestenine, narežite 200-300 g povrća: paprike, rajčice, luka, a može i gljiva. Kratko dinstajte na maslinovu ulju, dok malo ne omekša, pa izvadite sa strane. U istu tavu dodajte malo maslaca i maslinova ulja pa prodinstajte 4 sitno nasjeckana ili protisnuta režnja češnjaka. Dodajte nekoliko žlica vode u kojoj se kuhalo tijesto te ulijte 500 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i ribanog sira po želji. Pustite da lagano prokrčka, stalno miješajući, dok se umak ne zgusne. Umiješajte kuhanu tjesteninu i dodajte pirjano povrće. Dobar tek!
Palenta s Ribancem i kiselim vrhnjem
Svestrana palenta uvijek je dobra za brz obrok koji će vas okrijepiti nakon dugog dana. Zakuhajte 360 ml mlijeka i 360 ml vode s malo soli. Kad provrije, dodajte oko 150 g kukuruzne krupice pa kuhajte 15-20 minuta stalno miješajući kako biste razbili grudice. Maknite sa strane i poklopite, a potom umiješajte 70 g maslaca, jednu čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja i 50 g ribanog Ribanca. Po vrhu dodajte sjeckanog vlasca, mladog luka ili peršina i poslužite toplo!
Povrtni složenac
Ponekad je dobro posegnuti za gotovim zamrznutim povrćem – nema nakuhavanja i rezuckanja, a fina večera brzo je gotova! Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U vatrostalnoj posudi pomiješajte 500 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i jednu čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja. Posolite i popaprite pa sve dobro izmiješajte. Dodajte 450 g mješavine zamrznutog povrća (brokule, mrkve, cvjetače), umiješajte i pecite 20-ak minuta, sve dok ne počne bubriti. Zatim izvadite posudu, posipajte sa 150 g ribanog Ribanca i vratite u pećnicu na još 5 minuta!
Piletina u ljepljivom umaku
Ovo je jelo dostojno i vikend-ručka, a brzo se priprema - stoga ne oklijevajte! Nekoliko minuta posla, a za sve ostalo zaslužna je pećnica. Za otprilike 500 g mesa u zdjeli pomiješajte 3 žlice balzamskog octa, 3 žlice meda, 2-3 žlice smeđeg šećera, 3 žlice soja umaka i 2 sitno sjeckana režnja češnjaka. Za još ljepljiviji efekt dodajte i nekoliko žlica kečapa, a volite li ljuće, i 2-3 žlice čili umaka. U zdjelu ubacite pileće batake i krilca, dobro izmiješajte te ostavite 10-ak minuta da meso upije umak. Pecite na 200 stupnjeva dok piletina ne dobije zlatnosmeđu boju. Kad izvadite iz pećnice, posipajte sjemenkama sezama i sjeckanim svježim peršinom. Dok se slasni obrok peče, stignete se i malo odmoriti. Poslužite uz jednostavnu salaticu i dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja i peršina. Za prste polizati!
Brza juha od cvjetače
Ako vam je pak za večeru dovoljna fina kremasta juha koja će vas okrijepiti, s cvjetačom nećete pogriješiti. Na maslacu prodinstajte sjeckani luk, a kad se zastakli, dodajte malo češnjaka (po želji). Zatim ubacite narezanu glavicu cvjetače, zalijte vodom ili temeljcem i posolite, pustite da prokuha 10-ak minuta pa usitnite u blenderu. Vratite na vatru i ulijte još malo vode te po želji malo Brzo & Fino vrhnja za kuhanje. Za dodatnu aromu preporučujemo i malo ribanog muškatnog oraščića i svježe mljeveni papar, a slobodno umiješajte i malo maslaca. U slast!
Koji je vaš recept za brzi oporavak nakon dugog dana? Podijelite s nama!