Osvježite jelovnik ukusnim hladnim juhama od povrća i voća.
Tko kaže da juha mora biti vruća, a priprema trajati satima? Upoznajte ove okuse ljeta uz hladne juhe koje vam donosimo u novom vodiču:
Hladna juha od krastavca i kopra
Ova je juha jednako brza i fina kao što je osvježavajuća i hranjiva! Nasjeckajte krastavac, 3 režnja češnjaka, 2 žlice svježeg kopra i peršina pa iscijedite 2 žlice soka od limuna. Sastojke pomiješajte u blenderu s Dukatosom natur i pola čašice Brzo & Fino kiselog vrhnja. Po želji ubacite i nekoliko kockica leda! Dodajte 2 žlice maslinova ulja i dobro izmiješajte. Pri posluživanju posolite i popaprite, a možete i posipati pahuljicama čilija.

Juha od dinje
Dinja može biti odličan sastojak ljetne juhe! Ogulite je, narežite na komadiće i u blenderu izmiksajte u pire. Dodajte manji narezani krastavac, 2 žlice sjeckanog luka, žličicu soli i 2 žlice vode. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu pa umiješajte pola šalice maslinova ulja. Začinite solju i svježe mljevenim paprom. Služite dobro ohlađeno uz listiće svježe mente ili peršina.

Gazpacho od lubenice
Gazpacho je najpopularnija hladna juha od povrća, najčešće je na bazi rajčice, a potječe iz Andaluzije. Pripremite pravu ljetnu inačicu: u blenderu izmiješajte 3 šalice očišćene i narezane lubenice, veliku mesnatu rajčicu, svježi krastavac, ljutu papričicu (uklonite sjemenke), 2 do 3 žlice maslinova ulja, žličicu vinskog octa te malo soli i papra. Na kockice narežite još malo lubenice (uklonite koštice) i krastavac, pa prelijte hladnom juhom i kremom od 3 žlice Salakisa i 2 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja, nekoliko kapi maslinova ulja te malo soli i papra.

Juha od graška i mente
U tavi zagrijte 2 žlice Dukat maslaca i dodajte manji sitno sjeckani luk. Pržite oko 10 minuta pa ulijte dvije šalice povrtnog temeljca. Dodajte 6 šalica očišćenog graška, smrznutog ili svježeg (koristite li svježi, trebat će vam oko 2,5 kg neočišćenih mahuna). Pirjajte oko 5 minuta pa dodajte žlicu sjeckanog peršina i 2 do 3 žlice sjeckane svježe mente. Ulijte 2 šalice povrtnog temeljca, a zatim sve usitnite štapnim mikserom. Posolite i popaprite. Juhu bi trebalo dobro ohladiti, no ako ste nestrpljivi, poslužite je uz žličicu preljeva od Brzo & Fino milerama i Brzo & Fino vrhnja za šlag!

Ljetni boršč s Dukatosom
Ovo je pravo ljetno izdanje poznate juhe od cikle. Na maslinovu ulju popržite sitno sjeckani luk i 3 do 4 cikle narezane na kockice. Miješajte na vatri pa dodajte šalicu povrtnog temeljca, malo soli te pustite da prokuha. Kuhajte oko 40 minuta i ugasite vatru kad cikla omekša (a možete upotrijebiti i prethodno kuhanu konzerviranu ciklu). Kad se ohladi, dio cikle izvadite i nasjeckajte. Ostatak usitnite štapnim mikserom. Servirajte komadiće cikle i svježeg krastavca prelivene miksanom ciklom i umakom od Dukatosa, žličice limunova soka i svježeg kopra.

Imate još ideja za osvježavajuće ljetne juhe? Podijelite ih s nama!