preloader
5 ideja s bučinim uljem

5 ideja s bučinim uljem

Od priloga do deserta, konstanta je bučino ulje.

Usporedite li ulja koja najčešće koristimo, zamijetit ćete da je bučino doista posebno. Osim po mnogim zdravstvenim prednostima, bučino se ulje ističe osebujnim okusom i aromama, a posebno je i po tome što se više koristi za doradu jela i pripremu ukusnih salata nego za kuhanje. Donosimo vam pet ideja kako obogatiti jela bučinim uljem.

Grah salata i okusi tradicije

Tradicionalna grah-salata s lukom začinjena bučinim uljem i jabučnim octom poslužuje se najčešće hladna uz mesna jela. Za bogatiju verziju ove salate dodajte masline i feta sir,dok se u trećoj verziji grahu i luku dodaje matovilac. Bilo da odaberete domaći grah ili onaj iz konzerve, ove će salata uvijek donijeti dašak tradicije na vaš stol.

Osvježavajuća salata od boba

U bobu su još od davnina uživali kineski carevi, a prije nego je grah došao iz Amerike, bob je uživao status glavne mahunarke na Starome kontinentu. Salata od boba, kao i grah-salata, može se napraviti samo s lukom, a za bogatiju verziju dodajte crveni radič, kuhani krumpir i rajčice. Začinite octom i bučinim uljem i uživanje je zagarantirano!

Najbolja krumpir-salata koju ćete ikada probati

Krumpir skuhajte u ljusci, ohladite i ogulite. Pripremite preljev od bučina ulja, vinskoga octa i češnjaka, posolite i popaprite te pomiješajte s narezanim krumpirom. Prije posluživanja dodajte matovilac i tvrdo kuhana jaja. U slast!

Namaz od svježeg sira za savršeni početak dana

Zdrav i ukusan doručak najbolje je što si možete pokloniti na početku svakoga dana. Priprema namaza od svježeg sira i bučina ulja jednostavna je i brza. Na 5 žlica sira ide jedna žlica bučina ulja – pomiješajte u blenderu, popaprite i posolite te po želji dodajte nasjeckane prepržene bučine sjemenke ili malo čilija. Poslužite uz crni ili raženi kruh.

Desert iz snova

Zvuči nespojivo, no sladoled od vanilije s preljevom od bučina ulja izvrsna je poslastica. Po želji sladoled ukrasite preprženim bučinim sjemenkama i uživajte.