preloader
5 ideja za doručak bez glutena

5 ideja za doručak bez glutena

Ove hranjive doručke isplati se probati bez obzira jeste li pobornik bezglutenske prehrane ili ne

Palačinke od banane

Dovoljna su samo dva sastojka: zrela banana i dva jaja, no ipak preporučujemo dodati prstohvat cimeta i malo ekstrakta vanilije. Vilicom izgnječite bananu pa umiješajte jaja i ostale sastojke ili pak sve sastojke pomiješajte u blenderu. Oblikujte palačinke manje od klasičnih i pecite na kokosovu ulju. Okrećite ih čim počnu bubriti. Nadjenite voćem i medom, javorovim ili agavinim sirupom…

Složenac od kvinoje, špinata i Zagrebačkog sira

Ako ujutro više volite slano, ovo je ideja koju možete provesti u djelo i dan prije! Ili pripremiti sve na brzinu pa peći u pećnici dok se spremate za posao. Zakuhajte kvinoju (na 1 šalicu 2 šalice vode), a kad upije svu vodu, prebacite je u posudu za miješanje. Dodajte špinat, malo maslinova ulja, nekoliko žlica Zagrebačkog sira, 2 jaja, sitno sjeckani mladi luk ili vlasac, sol, papar i začinsko bilje po želji. Sve dobro izmiješajte i izlijte u namašćeni kalup pa pecite oko 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ovaj doručak možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana pa podgrijati u pećnici prije posluživanja. Volite li kvinoju, uvijek je možete - skuhanu ujutro ili dan prije - kombinirati s medom, voćem i cimetom.

Jogurt i chia sjemenke

Ako u blenderu volite pomiješati jogurt i voće, dodajte i chia sjemenke, visoke prehrambene vrijednosti. Hranjivi shake pretvorite u užitak za oči: izlijte u zdjelicu pa ukrasite voćem i orašastim plodovima (popularni smoothie bowl). Kombinaciju jogurta, voća i chia sjemenki možete pripremiti i večer prije. Za chia puding s jogurtom i voćem dovoljno je u Dukatos (natur ili voćni) umiješati žličicu-dvije chia sjemenki i ostaviti u šalici ili teglici preko noći. Ujutro dodajte komadiće suhog ili svježeg voća, med i/ili cimet.

Bezglutenski muffini

Hranjivi kolačići idealni su za one koji imaju vremena doručkovati kod kuće, a oni koji uvijek žure lako će ih ponijeti na posao! Pomiješajte 3 žlice maslaca od kikirikija, 2 banane, 2 jaja, žličicu ekstrakta vanilije, 2 žlice meda, pola žličice sode bikarbone i žličicu jabučnog octa. Zagrijte pećnicu na 180-200 stupnjeva, sastojke pomiješajte u blenderu i izlijte u namašćene kalupe. Po želji utisnite komadiće tamne čokolade, sjeckane bademe ili voće i pecite 10-15 minuta. Možete ih služiti s omiljenim pekmezom ili maslacem od kikirikija.

Palenta sa Salakisom, avokadom i jajem

Volite li obilne doručke, obavezno kušajte ovu kombinaciju, a slobodno je pripremite i za neke druge prigode. Skuhajte palentu pa je poslužite u zdjelici i dodajte joj izmrvljeni Salakis ili žlicu Brzo & Fino kiselog vrhnja, kriške avokada, svježi korijandar i malo soli i papra. Volite li meksičke okuse i još obilnije doručke, palenti dodajte crni grah (dinstan na maslinovu ulju s dodatkom soka od limete, kumina, papra i čilija po želji), a možete upotpuniti i salsa umakom. Dobar tek!

 

Podijelite s nama svoje glutenfree ideje za slatke ili slane, lakše ili „teže“ doručke.