Kraljica voća u glavnoj ulozi u našim slatko-slanim prijedlozima
Jabuka na dan navodno čuva zdravlje, a mi ih predlažemo što više – i u raznovrsnim jelima. Svaka čast pitama i štrudlama (tko ne voli početak jeseni uz miris jabuka i cimeta iz kuhinje?), no ovo svestrano voće šteta je ne iskoristiti i u pripremi nekih drugih jela. Ovo su naši prijedlozi:
Kruh od jabuka i oraha
Mirisni aromatični kruh savršen je uz čašu toplog mlijeka ili kave u prohladna jesenska jutra. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a u zdjeli pomiješajte 60 g otopljenog maslaca, 110 g smeđeg šećera, 120 ml mlijeka, 2 jaja i žličicu ekstrakta vanilije. Dodajte suhe sastojke: 210 g brašna, žličicu praška za pecivo, pola žličice sode bikarbone i žličicu cimeta u prahu.
Na kockice narežite 2 jabuke i orahe (1 šalicu) pa ih u zdjeli pomiješajte s 3 žlice karamela ili agavina sirupa, žličicom cimeta u prahu i dodajte smjesi za tijesto. Dobro izmiješajte i prebacite u namašćeni kalup za kruh (dno prekrijte papirom za pečenje). Ostatak smjese rasporedite po tijestu i pecite oko 45 minuta dok čačkalica kojom ubodete sredinu tijesta ne izađe čista.

Piletina s jabukama
Ako jabuke ne jedete u slanim varijantama, vrijeme je da to ispravite! Jabuke u pećnici možete pomiješati s piletinom, lukom i krumpirima, malo ulja, kaduljom, ružmarinom, majčinom dušicom… a slobodno dodajte i malo senfa.

Ili ih možete dinstati s lukom, kao bazu za umak s piletinom – kao u našem receptu za kremastu piletinu s curryjem.

Crostata s jabukama i đumbirom
Lisnato tijesto izvadite iz pakiranja i stavite na papir, pa zatim na lim za pečenje. Narežite 2 jabuke na tanke kriške pa ih u zdjeli pomiješajte s 3 žlice šećera, 2 žlice limunova soka, žličicom-dvije svježe ribanog đumbira i prstohvatom soli. Zatim poslažite na tijesto, pecite 20-30 minuta, dok tijesto ne pozlati. Prije posluživanja još posipajte s malo cimeta u prahu i lagano premažite džemom od marelica. Poslužite dok je još toplo, uz žlicu tučenog Brzo & Fino vrhnja za šlag!

Zdravi čips od jabuka
Evo i jedne ideje za zdravi snack: jabuke narežite na tanke kriške pa prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Pazite da se kriške ne dodiruju, zatim ravnomjerno posipajte cimetom u prahu. Pecite na 110 stupnjeva oko 3 sata, dok se ne posuše, a rubovi ne „naboraju“. Idealno s dipom od Dukatosa kojem ste dodali malo cimeta i meda.

Salata s jabukama
Uz ove prijedloge nema izgovora za preskakanje zdravog ručka na poslu (naravno, niti kod kuće!): narežite jabuke, pomiješajte ih s natrganim špinatom ili zelenom salatom, posolite i popaprite te dodajte mrvljeni Salakis. Koristite li kiselkaste jabuke, salatu je dovoljno začiniti s malo maslinova ulja te joj dodati malo šipka i dva sitno nasjeckana brazilska oraha.
Drugi prijedlog za jabuke u salati je klasik poznat pod nazivom Waldorfska salata: pomiješajte nasjeckani korijen celera i narezane jabuke s mljevenim orasima, prženom piletinom, Brzo & Fino kiselim vrhnjem i žlicom majoneze.

A kako na vašem stolu vlada kraljica voća? Podijelite s nama svoj omiljeni recept!