Dobra juha navodno ispire sve brige, a inspirirate li se našim povrtnim prijedlozima, nećete brinuti niti o kremastom okusu.
Sve hladniji dani dobar su povod za pripremu finih juhica. Ugrijte se uz naše prijedloge kremastih i aromatičnih juha od biranih plodova jeseni.
Juha od kestena
Iskoristite sezonu kestena na što više načina – pa i u zdjelici tople juhe! Pirjajte 2 crvena luka, oko 300 g mrkve i 300 g krumpira na maslacu. Pripremite litru povrtnog temeljca pa nakon 10 minuta prelijte povrće manjim dijelom temeljca, tek da ga prekrije. Dodajte 500 g kesten-pirea, kuhajte nekoliko minuta, posolite i popaprite, a zatim prelijte ostatkom temeljca i pustite da proključa. Smanjite vatru i kuhajte još 15-ak minuta. Kad je povrće kuhano, sve usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, vratite na vatru i pomiješajte sa 150 g Brzo & Fino vrhnja za šlag. Umiješajte 2 žličice muškatnog oraščića i nekoliko grančica svježe majčine dušice, po potrebi dodatno posolite i popaprite. U slast!
Juha od bundeve i batata
Oštrina đumbira i slatkoća batata i bundeve savršeno se slažu u aromatičnoj juhi koja grije dušu i tijelo! Na kockice narežite oko 500 g bundeve (hokkaido ili muškatne) i 450-500 g slatkog krumpira pa pirjajte na maslinovu ulju sa sitno sjeckanim đumbirom. Buču prethodno možete peći u pećnici i dodati krumpiru. Dodajte kurkumu u prahu te zalijte litrom povrtnog temeljca. Pustite da prokuha, a kad krumpir i bundeva omekšaju, maknite s vatre te usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite na vatru, dodajte oko 100 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje ili mlijeka, po potrebi posolite i popaprite pa servirajte toplo.
Juha od celera, mrkve i đumbira
Pikantna juha od celera i mrkve grije sastojcima i bojom! Narežite pola većeg celera i oko 250 g mrkve na kockice pa kuhajte u 1,5 litara posoljene vode. Kuhajte oko 30 minuta, dok povrće ne omekša, pa pustite da se kratko ohladi i sve izmiksajte u blenderu s jednim Dukatosom natur, žličicom naribanog đumbira, 2-3 žličice mljevenog korijandra i 2 žlice meda. Posolite i popaprite pa servirajte s listovima celera i jabukom narezanom na kockice.
Juha od cvjetače i indijskog oraščića
Kombinacija orašastih plodova i cvjetače idealna je za kremastu juhu. U loncu na malo maslinova ulja pirjajte 2 sitno sjeckane ljutike (ili dva manja luka) te 2 režnja češnjaka, nekoliko listića lovora i majčine dušice. Propirjajte pa ulijte pola čaše bijelog vina i pustite da se krčka 5 minuta. Očistite cvjetaču, narežite na manje komade, pa sa strane sačuvajte oko pola ukupne količine, a malo manji dio ubacite u lonac. Dodajte 3 žlice indijskog oraščića, kuhajte 20-ak minuta na laganoj vatri, pa prelijte s 1-1,5 litara povrtnog temeljca. Posolite i popaprite, pustite da proključa i kuhajte još 20-ak minuta. Izvadite lovor, maknite juhu s vatre. Usitnite u blenderu pa vratite na vatru i umiješajte 100 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i juha je gotova! Na komadiće nasjeckajte preostalu cvjetaču i 2 žlice indijskih oraščića, posolite i tostirajte 5-8 minuta na malo maslinova ulja, tome dodajte 2 žlice limunova soka i pola žličice crvene paprike, promiješajte i ubacite u zdjelice pri posluživanju.
Kad pri ruci nemate temeljac, sastojke možete zaliti i običnom vodom te po želji povećati količine povrća i začina.
Juha od poriluka i krumpira
Zagrijte maslac pa kad se zapjeni, dodajte 3 krumpira narezana na kockice, 5-6 poriluka (samo bijele i blago zelene dijelove) i 1 sjeckani manji luk. Začinite solju i svježe mljevenim paprom pa pustite neka se pirja 10-ak minuta na laganoj vatri, s poklopcem, kako bi se zadržala para. Kad povrće omekša, zalijte s 800 ml povrtnog temeljca, pustite da prokuha i miješajte još 5 minuta. Prebacite u blender ili usitnite štapnim mikserom, vratite na vatru i umiješajte oko 100 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i 120 ml mlijeka. Kod serviranja posipajte svježim sjeckanim vlascem, a možete dodati i koji kolutić poriluka zagrijan na maslacu.
Koja je vaša omiljena sezonska juha? Podijelite recept s nama!