preloader
5 ideja za pohano povrće

5 ideja za pohano povrće

Istražite nove okuse u hrskavom omotaču!

Na spomen pohanja mnogima je prva asocijacija bečki odrezak, pohani bataci ili krilca, a tek onda povrće poput tikvica ili šampinjona. Kad je riječ o pohanju povrća, nedovoljno iskorištavamo mogućnosti koje se nude!

Tehnika je jednostavna – povrće prvo uvaljajte u brašno, zatim u razmućeno jaje, a na kraju u krušne mrvice. Možete pohati i bez mrvica, a smjesi dodati suhe začine ili Ribanac. Ili pojednostaviti stvari i pomiješati samo vodu i brašno, za tehniku koju svakako preporučujemo kad je riječ o pohanju povrća - tempuru.

 

Prvo se prisjetite naših savjeta za pohanje pa se bacite na ove prijedloge:

Cvjetača

Možete je skuhati, napraviti od nje juhu ili „rižu“, pa zašto je onda ne biste i pohali? Očišćene cvjetove cvjetače prvo kratko skuhajte kako bi malo omekšali, a zatim ih pohajte. Preporučujemo uz dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja i začina!

Celer (korijen)

Možda ovo korjenasto povrće najčešće koristite u juhama, no isplati se probati ga i pohanog! Evo jedne mediteranske verzije, bez krušnih mrvica i na maslinovu ulju: narežite korijen celera na prutiće i kuhajte oko 7 minuta u kipućoj vodi – neka omekša, ali ne treba biti potpuno kuhan. Ocijedite na papirnatom ručniku pa uvaljajte u brašno, zatim u razmućena jaja. Pržite ga na vrućem ulju dok ne dobije zlatnosmeđu boju pa izvadite na papirnati ručnik. Posolite, popaprite i dobar tek!

Kiseli krastavci

Vjerovali ili ne, kiseli krastavci odlični su pohani! Prije nego što ih uvaljate u smjesu, posušite ih na papirnatom ručniku. U smjesu možete dodati i malo mljevene crvene paprike ili sušenog kopra te mljevenog papra. Obavezno poslužite uz dip od kiselog vrhnja!

Mladi luk

Ako ga jedete samo na salatu, uz svježi sir i vrhnje ili kao prilog mesu, vrijeme je da upoznate drugo lice mladog luka! Evo jedne ideje koja je zapravo vinska tempura – pomiješajte šalicu brašna i šalicu bijelog vina pa smjesu malo posolite i popaprite. Uvaljajte polovice mladog luka i zatim pržite nekoliko minuta u vrućem ulju dok ne postane hrskav. Ocijedite na papirnatom ručniku i malo posolite!

Mlade mahune

Mlade zelene mahune operite, odrežite im vrhove pa ih prvo kratko skuhajte da omekšaju, a onda ih pohajte – po bečki s krušnim mrvicama ili u tempuri! Jednostavno i fino jelo, ujedno i odličan način da ih „prodate“ mlađim ukućanima.


Nadamo se da smo vas potaknuli na širenje vidika u pohanju povrća. Podijelite svoje ideje s nama!