preloader
5 ideja za pripremu kiselog kupusa

5 ideja za pripremu kiselog kupusa

Nove ideje s omiljenom zimskom namirnicom

Kiseljenje kupusa tradicija je naših krajeva i u svima njima kiseli se kupus najviše voli i najčešće jede u obliku sarme, variva poput jote ili kao prilog uz kobasice i restani krumpir. I mi volimo ove tradicionalne delicije, no to ne znači da nećemo isprobati i neka nova jela! Predlažemo ovih pet načina uživanja u kiselom kupusu:

Kiseli kupus u lisnatom tijestu

U lisnato tijesto jednostavno je „upakirati“ različite sastojke, pa zašto ne i kiseli kupus? Na kockice narežite kuhanu šunku pa je pomiješajte s ispranim i ocijeđenim narezanim kiselim kupusom. Možete dodati i sjeckanu papriku ili sušene rajčice te malo sira. Posolite i popaprite pa nadjenite razvaljano lisnato tijesto. Zarolajte i premažite razmućenim žumanjkom pa sve posipajte sjemenkama kima. Pecite 20-25 minuta pa poslužite toplo (iako je kiseli kupus u lisnatom tijestu odličan i kad se ohladi).

Kiseli kupus na salatu

Najjednostavniji od naših prijedloga: kiseli kupus narežite na trakice i začinite bučinim uljem, a možete dodati i narezanu kiselu papriku i mrkvu te brusnice ili jabuke koje će ublažiti kiselost!

Pečenka s kiselim kupusom

Ideja za drugačiju nedjeljnu pečenku! Isperite i dobro ocijedite sjeckani kiseli kupus pa ga začinite s malo dimljene slatke paprike i papra. Prebacite u posudu za pečenje i rasporedite nekoliko režnjeva češnjaka. Zatim na kupus slažite meso po želji - predlažemo rebarca ili sočne zabatke i batke (koje prethodno možete napacati) - pa pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. U posudu slobodno dodajte i krumpire!

Hot-dog s kiselim kupusom

Pretvorite kiseli kupus u dodatak gurmanskom hot-dogu! Izdinstajte sitno narezani kiseli kupus pa mu dodajte nekoliko sitno sjeckanih kiselih krastavaca i žlicu tekućine u kojoj se čuvaju, žlicu senfa, dvije žlice šećera te pola žličice sjemenki kima (za količinu od otprilike 450 g ocijeđenog kupusa). Ovaj nadjev možete čuvati 2-3 dana u hladnjaku prije posluživanja.

Kiseli kupus s kobasicama i gljivama

Kiseli kupus u kombinaciji s kobasicama nije ništa novo, no odlično se slaže i s gljivama! U zdjelici vode oko pola sata namačite sušene gljive po izboru (vodu sačuvajte). Na ulju ili domaćoj masti dinstajte narezani kiseli kupus, koji možete i lagano pošećeriti. Zatim u tavu ubacite narezanu kuhanu kobasicu i dobro je popržite. Dodajte i ocijeđene gljive pa pustite da se sve lagano krčka. Zakuhajte vodu u kojoj su se namakale gljive pa je ulijte tek toliko da prekrije kupus, posolite i popaprite i neka se sve kuha dok voda ne ispari.


Nadamo se da će se uz naše prijedloge ova zdrava zimska namirnica još češće naći na vašim tanjurima!