Ako na radnom mjestu provodite dobar dio dana, nije svejedno što za to vrijeme jedete. Donosimo ideje za radni tjedan zbog kojih biste se pauzi za ručak mogli veseliti još više.
Na poslu se hranite nezdravo zato što mislite da nemate izbora? Možda ste zanemarili mogućnost u kojoj sami birate što jedete. Pripremajte hranu kod kuće - iako zahtijeva nešto planiranja, kad vam prijeđe u naviku, mogli biste postati zadovoljniji na poslu.
Jela koje ponesete u svom lunch-paketu bit će kvalitetnija od prosječnog restoranskog gableca, a najčešće i jeftinija.
Za početak, pokušajte pokriti bar nekoliko dana u tjednu s ovim našim preporukama.
Marinirano meso
Ponedjeljak. Kupujete li meso vikendom, isti ga dan i djelomično pripremite za cijeli tjedan – jednostavnim mariniranjem (pacom). Odreske prelijte suncokretovim uljem, dodajte malo senfa i papra u zrnu te po želji limunovog soka i začinskog bilja poput češnjaka ili korijandra. Ovako marinirano meso u hladnjaku može stajati nekoliko dana, a vi samo trebate odvojiti malo vremena kako biste ga ispekli prije posla. Kombinirajte ga sa salatom, rižom, prilogom koji je ostao od ranijeg obroka ili nekim koji ne zahtijeva puno vremena za pripremu. Pripazite na prskanje ulja tijekom pečenja - savjetujemo da meso pripremate prije nego što se odjenete za posao.
Zdravi gurmanski sendviči
Utorak. Bezbroj je mogućnosti za zdrave sendviče koji će vas zasititi, a nisu preteški kao mnogi složeniji obroci. Piletina, puretina, komadići pečenog mesa od nedjeljnog ručka, tunjevina u kombinaciji s povrćem i domaćim umacima, sve su to odlična rješenja kojih se samo trebate na vrijeme sjetiti. Birajte kruh od integralnog brašna ili onaj koji ste sami ispekli (ili još zdraviju inačicu od svježeg sira, jaja, zobenih mekinja te malo soli i praška za pecivo). Za još sočnije sendviče, dodajte mliječni namaz ili domaći umak od vrhnja sa začinima.
Toplo-hladne salate
Srijeda. Omiljene kombinacije povrća, dresinga i piletine pripremite kod kuće te ih kombinirajte sa žitaricama poput kus-kusa ili kvinoje. Ako na poslu imate mikrovalnu pećnicu ili štednjak, kratko prokuhajte žitarice, a možete ih pripremiti i natapanjem u vrućoj vodi 20-ak minuta. Nakon toga ih pomiješajte sa salatom - rajčicama, mrkvom, maslinama, tikvicama - koju prethodno lagano začinite kako bi priprema bila jednostavnija. Najmanju plastičnu posudicu napunite dresingom od dvije žlice kiselog vrhnja, nekoliko kapi limuna i začinskog bilja.
Tortilla wraps
Četvrtak. Sve što možete složiti u sendvič, možete zamotati i u tortilju. Imate li na poslu dovoljno prostora, napunite tortilju prethodno pripremljenom kombinacijom mesa i povrća, dodajte malo zelene salate i žličicu-dvije kiselog vrhnja. Ovo je odlično i u hladnoj varijanti, ako nemate gdje podgrijati. Volite li pripremati dresinge i umake poput humusa, napravite veću količinu te ih sačuvajte za ovu namjenu – idealni su uz malo mesa i salate.
Domaći umaci u velikim količinama
Petak. Volite li pripremati umake od sezonskog povrća, skuhajte veću količinu koju ćete zamrznuti i upotrebljavati u idućim mjesecima. Na vrijeme iz zamrzivača izvadite domaću šalšu i na poslu u njoj uživajte s tjesteninom, mesom, rižom ili kuhanim povrćem. Pripremate li tjesteninu dan prije, preporučujemo onu od durum brašna jer bolje podnosi stajanje do konzumacije.
Krem juha
Ideja za vikend. Ako na poslu imate mikrovalnu pećnicu, od kuće ponesite juhu. Taj će vam obrok posebno goditi u zimskim mjesecima. Uživajte juhama od brokule, gljiva, mrkve, slatkih krumpira ili bundeve, u koje ste nakon kuhanja i usitnjavanja štapnim mikserom dodali i malo vrhnja za kuhanje.
Ako vam je stanka za ručak ujedno i prilika za druženje, pripremljenu hranu možete donijeti u zajednički prostor i uživati u obroku s kolegama. Time možda i druge potaknete na zdravije navike!
Jedete li sami, ne činite to za radnim stolom, onako usput, gledajući u ekran računala jer se tako nećete posvetiti jelu i uživati u ručku. U toplijem dijelu godine svakako protegnite noge i objedujte na svježem zraku.