preloader
5 ideja za voćne pite

5 ideja za voćne pite

Predstavljamo jednostavne, brze i fine voćne pite, omiljene u svako doba dana.

Iskoristite sezonu sočnog voća i pripremite pite u kojima ćete podjednako uživati služite li ih za doručak ili desert. Naravno, svaka je još bolja s malo tučenog Brzo & Fino vrhnja za šlag!

Tijesto

Pomiješajte 250 g glatkog brašna, 50 g šećera, 120 g maslaca, jedno jaje, malo soli i veliku žlicu Brzo & Fino kiselog vrhnja ili milerama. Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima “utabajte” u kalup. Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku, a možete ga pripremiti ranije i zamrznuti. Tijesto prvo zapecite, oko 10 minuta na 180 stupnjeva, ovisno o jačini pećnice. Tijekom pečenja, pripazite da ga ne prepečete – gledajte rubove i po potrebi smanjite temperaturu. 

Pripremite li tijesto u većim količinama, iskoristite ga za prekrivanje pite – djelomično, preklapanjem rubova, kao galette ili oblikujte trakice. Ne brinite za urednost, jer ove pite, osim sočnog okusa uvijek oduševe rustikalnim, pravim domaćim izgledom.

Nadjev

Sve kombinacije su dozvoljene, a naše je pravilo – što jednostavnije, to bolje! Dovoljno je kratko pirjati voće uz dodatak, šećera, meda, limunova soka i cimeta u prahu.


Uz voće, pite možete nadijevati i kombinacijom mekih sireva, poput mascarponea ili ricotte, mlijeka, jaja i šećera. Također, kombinacija džema i svježeg voća uvijek pali.

Ovo su naši prijedlozi:

Pita od bresaka i šljiva

Za ovu sočnu mirisnu pitu potrebno vam je oko 500g šljiva i bresaka. Šljive narežite na polovice, očistite od koštica. Narežite breskve na kriške, te zajedno sa šljivama kratko prokuhajte na vatri s malo cimeta i vanilin šećera. Tijesto za pitu prethodno pecite oko 10 minuta, zatim dodajte nadjev pa pecite još 10 do 15 minuta.

Pita od kupina

U zdjeli pomiješajte mjericu kupina (oko 200 g) s pola šalice šećera i 2 žlice kukuruzne krupice, pa ostavite da odstoji kako bi se voće obložilo i pustilo sok. Tijesto kratko zapecite, dodajte voće i sok koji je pustilo, pa pecite još dvadesetak minuta na 180 stupnjeva, dok korica ne postane hrskava. Imate li malo više tijesta, njime prekrijte pitu (probodite vilicom na nekoliko mjesta) ili od napravite trakice i prekrijte voće.

Pita od borovnica s kremom od jaja

Umutite 3 jaja, 2 žlice šećera te malo ekstrakta vanilije. Umiješajte 300 ml mlijeka i dodajte prstohvat muškatnog oraščića. Smjesu lagano miješajte pjenjačom dok se ne ujednači. Na prethodno kratko pečeno izlijte kremu i 200 g borovnica pa pecite oko 45 minuta, dok smjesa u sredini pite ne postane čvrsta. 

Pita od limuna s preljevom od malina

Pomiješajte 300 g Galbani mascarponea, 300 g šećera u prahu i sok od 6 limuna kao i ribane korice. Miksajte 5 cijelih jaja i 3 žumanjka te ih dodajte smjesi od mascarponea i limuna. Pomiješajte, pa glatku smjesu izlijte na tijesto za pitu i pecite oko 40 do 60 minuta. Za preljev, u posudi pomiješajte oko 2 žlice šećera u prahu ili voćnog šećera. Dodajte oko 150-200 g malina i žlicu limunova soka. Želite li smanjiti količinu šećera, možete ga zamijeniti i medom. Zagrijte, pustite da prokuha, pa usitnite štapnim mikserom.  

Čokoladna pita s voćem

Mislite li kako nema deserta bez čokolade, ovo je pita za vas! Tijesto pecite dok ne bude gotovo (minimalno pola sata na 180 stupnjeva), pa kad se ohladi pripremite ganache kremu od 200 g tučenog Brzo & Fino vrhnja za šlag i 300 g čokolade za kuhanje (ako je prerijetka, samo dodajte još čokolade). Zagrijte vrhnje, po želji i oko 50 g Dukat maslaca, pa dodajte čokoladu i pustite da se otopi. Promiješajte, pa smjesu kratko ohladite i izlijte na tijesto (ako se tijesto nije do kraja ispeklo, stavite još sve zajedno u pećnici dok rub pite ne bude hrskav). Ohladite, pa posipajte svježim malinama ili ribizima te služite uz šlag.
Voće možete mijenjati po želji, no svakako preporučujemo kiselkasto bobičasto voće jer se odlično slaže s čokoladom.

 

Uživanje u ovim pitama počinje već dok se peku, čim aromatični miris ispuni kuhinju! Osim uz šlag, možete ih služiti i uz sladoled od vanilije, a imate li svoj omiljeni recept za voćne pite, podijelite ga s nama.