Grickajte zdravo, brzo & fino
Da grickanje ne mora biti loša navika dokazuju ideje za fine i zdrave, slatke i slane grickalice koje donosimo u nastavku.
Datulje punjene ricottom
Jeste li znali da nam je priroda podarila već gotove slatkiše – datulje? Rastvorite ih i ako imaju košticu, odstranite je te datulje napunite ricottom. S obzirom na to da su datulje same po sebi prilično slatke, sir nije potrebno zaslađivati. Po želji dodajte nasjeckane bademe ili drugo orašasto voće. Umjesto ricotte možete koristiti neki drugi blagi svježi sir ili maslac od orašastih plodova.

Jabuke s maslacem od kikirikija
Kad je zdravo grickanje u pitanju, jabuka je klasik s kojim ne možete pogriješiti. A kad je narežete na kriške i premažete maslacem od kikirikija, postaje prava zdrava poslastica! Po želji dodajte i komadiće tamne čokolade i/ili nasjeckane orašaste plodove.

Čips od batata
S obzirom na nutritivna svojstva, batat je vjerojatno najbolji ugljikohidrat koji postoji. A to što ga možete jesti i u obliku hrskave grickalice dodatni je bonus! Batate operite (koru ne morate guliti) i narežite na što tanje ploške – takozvana mandolina taj će posao odraditi najbrže i najurednije. Narezani batat zatim začinite po želji, rasporedite po plehu za pečenje tako da se ploške ne preklapaju i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva dok ne postane hrskav, oko 20 minuta.

Zaleđeni jogurt
Ledene poslastice nisu rezervirane samo za ljetne mjesece, a ova ideja mogla bi najviše razveseliti mališane. Jogurt (obični ili voćni) rasporedite po bilo kakvoj većoj posudi, tacni ili plehu za pečenje u tankom sloju (oko 5 mm), po vrhu dodajte svježe sezonsko ili zamrznuto voće te sve skupa stavite u zamrzivač. Kad se jogurt zaledi, razlomite ga na manje pločice.

Pečeni slani bademi
Bademi su odavno poznati kao odlična grickalica za svaku prigodu, ali ako ih posolite i zapečete, otkrit ćete posve novu dimenziju tog orašastog ploda. Osim soli možete dodati i sitno nasjeckani ružmarin, dimljenu papriku ili neki drugi začin.

Koju ćete grickalicu pripremiti za grickanje bez grižnje savjesti?