Dobar umak pretvara običan skup namirnica u zaokruženo jelo. Umaci obogaćuju i posluženi kao prilog, i umiješani u tjestenine i rižota.
Prelijete li, primjerice, povrće umakom na bazi vrhnja i sve zapečete, pretvorili ste naizgled dosadno jelo u pravi mali specijalitet.
Ne ide bez umaka koji idu uz sve! Donosimo vam petoricu običnih, ali veličanstvenih.

Bešamel
Omiljeni sastojak lazanja, idealan uz njoke, povrće, meso ili rižu. Kad želite preskočiti proces pripreme, upotrijebite gotovi Brzo & Fino umak okusa bešamel. Samo ga zagrijte, prelijte po jelu i guštajte u punom okusu bešamela.

Umak od rajčica
Mediteranska šalša, pikantna salsa, umak od rajčice…vrste i nazivi variraju ovisno o načinu pripreme i namirnicama. Pripremate li ga u sezoni, idealne su sočne svježe rajčice ili već gotovi pelati. Umak začinite bosiljkom, češnjakom, peršinom ili celerom, a možete dodati papriku, tikvice, patlidžane ili drugo sezonsko povrće. Osim uz tjestenine, ovo je odličan prilog uz meso ili rižu, a možete ga poslužiti i kao dip.

Umak od gljiva
U sezoni gljiva bilo koje jelo s umakom od svježih vrganja, bukovača ili lisičarki pun je pogodak. Šampinjoni, jedna od najpopularnijih vrsta gljiva, dostupni su uvijek, baš kao i kremasti Brzo & Fino umak s okusom šampinjona. On je tajna sočnog rižota i savršen prilog preliven po njokima ili povrću, a možda i novi omiljeni sastojak vaših lazanja.

Barbecue sauce / Umak za roštilj
Priprema umaka za roštilj uopće nije komplicirana i neka vas ime ne zavara, odlično se slaže s mnogim jelima. Inačice su brojne, a sastojci većinom rajčice, češnjak, balzamski ocat, šećer i Worcester umak.

Četiri vrste sira
…Ili koliko ih već imate pri ruci - kombinacija sira i vrhnja za kuhanje vječni je klasik, u koju se savršeno uklapa i Brzo & Fino umak ribanac. Tvrdi i polutvrdi sirevi, oni aromatičniji s plemenitim plijesnima te kremasti sirevi u kombinaciji s vrhnjem uvijek rezultiraju sočnim, kremastim umakom. Za finu aromu koristite svježe mljeveni papar i malo muškatnog oraščića!
Ovi su umaci klasici jer su ukusni, ali i zato što se slažu gotovo sa svim jelima, stoga vam preporučujemo da u njima uživate i u nekim novim kombinacijama.