Ljeto je pravo vrijeme za pripremu brzih i finih tjestenina sa sezonskim namirnicama. Donosimo prijedloge koji će vas inspirirati na još barem pet novih jela!
Jednostavna i brza jela pripremljena od svježih sezonskih namirnica, začinskog bilja te sira ili Brzo & Fino vrhnja baš su ono što nam treba kada je prevruće za dugo stajanje kraj štednjaka. Tjestenina u brojnim varijacijama ispunjava sve uvjete za brza i fina jela u kojima bismo mogli uživati svakoga dana ljeta. No, za početak, proučite ove prijedloge:
Ljetna pašta
Savršena mediteranska tjestenina uz minimalno kuhanja – veću količinu držite u hladnjaku, a poslužujte sa svježe kuhanim tijestom. U zdjeli pomiješajte na komadiće narezane cherry ili obične, zrele, mesnate rajčice (koje ste prelili vrelom vodom kako biste brzo skinuli kožicu), maslinovo ulje, protisnuti češnjak, natrgani svježi bosiljak, sol, papar, malo peperoncina i mozzarellu narezanu na manje komade. Neka sve malo odstoji kako bi rajčice pustile sok (barem pola sata u hladnjaku), a onda samo ubacite vruće skuhano tijesto. Preporučujemo fusille, penne rigate, šurlice ili casarecce kako bi pokupile što više „šuga“. Poslužite s ribanim Ribancem.

Začinjeni špageti sa škampima
Ovo je klasična morska pašta s malim twistom za ljubitelje začinjenog. Prije nego što procijedite špagete, odvojite 1 šalicu vode za umak. U međuvremenu na maslinovu ulju popržite repove škampa ili kozica. Dodajte začinsku mješavinu cajun (origana, luka, češnjaka, majčine dušice, crvene i čili paprike te kajenskog papra) ili sličnu kombinaciju aromatičnog začinskog bilja i čilija. Pirjajte nekoliko minuta dok repovi škampa ne porumene, pa ih izvadite sa strane. Zagrijte 2 žlice maslaca i 1 žlicu višenamjenskog brašna, umiješajte 1 šalicu (oko 250 g) Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i miješajte dok ne dobijete kremasti umak. Dodajte oko pola vrećice Sirela Ribanca i vodu od kuhanja, sve promiješajte i ubacite tijesto. Na kraju dodajte mješavinu škampa i začina te promiješajte. U slast!

Pužići sa svježim povrćem
Ovo je odličan izbor za ljeto jer je zapravo salata! Pomiješajte čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja, 2 žlice dijon senfa sa sjemenkama gorušice (ili običnog), 1 žlicu bijelog octa, sitno nasjeckanu ljutiku, 2 žličice nasjeckanog kopra, sol i papar. Skuhane pužiće umiješajte u umak te dodajte šalicu svježeg mladog graška, malo naribanog Dimsija, a prije serviranja i zdjelicu cherry rajčica narezanih na polovice.

Tjestenina s avokadom i pinjolima
Manje uobičajena kombinacija koju se svakako isplati kušati. Na tavi oko 5 minuta pržite šaku pinjola. U blenderu izmiksajte natrgani bosiljak, pola čaše maslinova ulja, 1 žlicu pinjola (može i badema ili oraha), te oko 50 g ribanog Ribanca i režanj češnjaka, a možete upotrijebiti i gotovi umak pesto. U blender zatim ubacite avokado narezan na komade i žlicu limunova soka te sve miksajte. Smjesu prelijte po skuhanoj tjestenini, dodajte koju narezanu rajčicu, ostatak prženih pinjola i još malo Ribanca.

Zapečena tjestenina s patlidžanima
Ovo je jelo bez kompliciranja, s malo sastojaka i puno okusa. Patlidžane očistite, narežite na komadiće i ostavite posoljene oko 20 minuta. Zatim ih kratko popržite na maslinovu ulju, a u međuvremenu skuhajte penne ili fusille. Tjesteninu složite u posudu za pečenje, dodajte patlidžane, narezane rajčice i mozzarellu, prelijte maslinovim uljem i pospite mediteranskim začinima. Ubacite koji režanj češnjaka, posolite i popaprite. Kod posluživanja obilno posipajte ribanim Ribancem.

Koliko je začina, povrća i vrsta tjestenine, toliko je i ideja za jednostavna ljetna jela. Podijelite svoje recepte s nama!