preloader
6 obaveznih komada posuđa i pribora za svaku kuhinju

6 obaveznih komada posuđa i pribora za svaku kuhinju

Novi život, nova kuhinja! Dok ne svladate sve kuhinjske trikove, oboružajte se pravim priborom jer svaki početak ne mora biti težak. 

Vodič kroz osnove kuhinjskog pribora pomoći će svima koji kreću u novi život, daleko od obiteljskoga gnijezda. Naravno, poslužit će i onima koji su se već osamostalili, a nikako da se uhvate kuhanja. 

Kvalitetan nož

Prije negoli počnete raditi na svojoj budućoj kolekciji vrhunskih kuhinjskih noževa, nabavite jedan dobar višenamjenski kojim ćete sjeckati luk, usitnjavati češnjak, rezati meso, povrće, pa i kruh. Ciljajte na nož od nehrđajućeg čelika, oštrice dužine od 16 do 20 centimetara.

Daska za rezanje

Rezanje na kuhinjskoj površini ili tanjurima ne dolazi u obzir. Svakoj kuhinji treba klasična drvena daska na kojoj će se rezati sve namirnice i koja ne otupljuje noževe. Dobro je perite (isključivo ručno!) i sušite. Za razliku od drvene, plastičnu dasku možete prati u perilici, a ako je često upotrebljavate, ne zaboravite je povremeno zamijeniti novom.

Tava

Slično kao s noževima - dok ne steknete dovoljno iskustva i znanja, investirajte u univerzalnu tavu, po mogućnosti od lijevanog željeza. Osim što izgleda „kuharski“, u njoj ćete kvalitetno pripremiti najrazličitija jela, od jaja do odrezaka, krumpira, raznog povrća ili „svega u jednom“.

Cjediljka

Tjestenina, omiljena namirnica kulinarskih početnika, može se iscijediti i samo uz pomoć poklopca, ali zašto riskirati opekline i rasipanje špageta, kada to možete glatko obaviti uz pomoć obične cjediljke. Koristite je i za cijeđenje oprane salate te pranje bobičastog voća.

Cjediljku s postoljem, pogotovo onu u retro stilu, možete iskoristiti i za kreativniji način serviranja voća.

Drvena kuhača

Ovdje nisu potrebna objašnjenja, dobra stara kuhača je osnova i točka. Kad pripremate jelo, nemojte ga miješati vilicom, pogotovo ne u metalnom posuđu, a ni miris zagorene plastike nije ugodan, krene li priprema u krivom smjeru.

Lonac

Jedan obični lonac odužit će vam se kuhanjem svih vrsta tjestenina, juha i variva. Potonje nije rezervirano samo za maminu kuhinju – odvažite se i kombinirajte razne vrste mesa, povrća i začina. I ne zaboravite promiješati!


Uplovite u kulinarske avanture te sjeckajući, miješajući i servirajući pretvorite kuhinju u mjesto kreativnosti i druženja!