preloader
6 savjeta za pripremu najkremastijeg rižota

6 savjeta za pripremu najkremastijeg rižota

Talijani kažu da je dobar rižoto lako napraviti, ali savršen - e, to je već umjetnost. Kako bi vaš rižoto uvijek bio savršen, slijedite ove upute:

 

  1. Birajte uvijek najbolji tip riže, a za savršeni rižoto to je talijanska vrsta carnaroli jer dobro podnosi kuhanje i ima odličan kapacitet upijanja tekućine. Dobra alternativa je riža arborio. Te su dvije vrste skuplje od drugih, ali riječ je o investiciji koja se isplati jer ćete samo tako svim osjetilima uživati u pravom kremastom rižotu.

  2. Nikad ne perite rižu jer se tako ispiru vrijedi sastojci, riža gubi kompaktnost i tijekom kuhanja postaje ljepljiva, a rižoto se na kraju pretvori u gustu kašu.

  3. Na početku kuhanja rižu obavezno tostirajte. No kako znati kad je dovoljno? Položite ruku dlanom prema gore u posudu iznad riže (pazite da se ne opečete). Kad se ruka jako zagrije, to je znak da se riža dovoljno tostirala.

  4. Neka vam temeljac kojim zalijevate rižu uvijek vrije. Ne dopustite da se ohladi jer ćete dodavanjem hladne tekućine smanjiti temperaturu kuhanja riže. Temeljac dolijevajte malo po malo.

  5. Miješati ili ne miješati? Neki stručnjaci preporučuju da zaboravite na kuhaču jer se čestim dodirivanjem zrnaca izbacuje škrob, što na kraju rezultira ljepljivom teksturom. Zato su za pripremu rižota idealne posude od bakra jer se kod kuhanja bez miješanja riža ne lijepi za dno. Drugi pak tvrde da treba miješati stalno, bez prekida, i da je upravo u tome tajna dobrog rižota. Mi kažemo – probajte i jedan i drugi način pa sami odlučite koji je bolji.

  6. Na kraju kuhanja, nakon što ste ugasili vatru, uvijek dodajte kockicu maslaca. Ili, još bolje, zagrijte malo vina i octa od bijelog vina, ubacite maslac pa time zalijte rižoto i energično promiješajte. Dobit ćete rižoto nezaboravnog okusa.

Vjerujemo da ćete uz ove savjete postati stručnjaci u kuhanju rižota i da će riža postati vaša omiljena namirnica u ovoj, ali i svim budućim godinama.