preloader
7 finih ideja s rikolom

7 finih ideja s rikolom

Zeleni dodatak za posebnije okuse

Specifični, gorkasti okus rikole odavno je osvojio gurmane diljem svijeta. Tko je voli, u rikoli će uživati u svježem obliku - u salati, na pizzi, u sendviču - a njen će okus dodati zanimljiv twist i tjesteninama i rižotima. 

Ako ste ljubitelj rikole, proširite vidike i uklopite je u što više jela – imamo prijedloge za kompletan meni od rikole!

Hladna juha od rikole

I od rikole se može pripremiti odličan gazpacho! Nasjeckajte dva velika krastavca,prebacite ih u blender pa dodajte pola čaše vode i dva usitnjena režnja češnjaka. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte oko dvije šalice rikole i malo sjeckanog svježeg začinskog bilja (bosiljka, peršina, mente), veliki prstohvat soli i 3 žlice crvenog octa. Pustite da pulsira dok ne dobijete ujednačenu smjesu, a zatim lagano, na najmanjoj brzini blendera, ulijevajte tri četvrtine do šalicu maslinova ulja. Ako je smjesa pregusta, dodajte još ulja ili vode te začinite po potrebi. Prebacite u posudu u hladnjak pa poslužite dobro ohlađeno.

Kremasti pesto od rikole

Sve što trebate je u blenderu pomiješati rikolu, maslinovo ulje, orahe, malo češnjaka te kiselo vrhnje ili Dukatos natur. Umiješajte u vruću tjesteninu i dobar tek!

Gurmanski sendvič

…s komadićima pečenog mesa ili s inćunima! Namažite krišku kruha Dukatelom pa dodajte rikolu, nekoliko kapi limuna i tanko narezano meso ili filete inćuna. Posipajte sitno sjeckanim vlascem i bosiljkom.

 

Hranjiva salata

Na grill-tavi na maslinovu ulju ispecite pileća prsa. Rikolu u zdjeli začinite s malo soli i limunova soka. Dodajte kuhani ili ocijeđeni slanutak iz konzerve i piletinu pa začinite svježe mljevenim paprom i s malo ribane limunove korice i pahuljica čilija. Kao dodatak možete poslužiti i fini dip od kiselog vrhnja, limunova soka i začina!

 

Osvježavajuća salata s jagodama

Rikola se odlično slaže s jagodama – iskoristite sezonu i iznenadite osjetila! Zdjelicu opranih jagoda prelijte žlicom balzamskog octa i pustite da odstoje 10-ak minuta. Pripremite dresing od žlice balzamskog octa i maslinova ulja, posolite i popaprite. Dodajte rikolu jagodama, začinite dresingom i tostiranim pekanskim orasima. Sve lagano promiješajte i poslužite.

Ovoj salati možete dodati i pečeni losos, prethodno premazan s malo maslinova ulja i limuna, a u dresing ubaciti još žličicu senfa, sve izmiješati i posipati tanko rezanim crvenim lukom i vlascem!

Juha od rajčice s rikolom

Kako juhu od rajčice pretvoriti u gurmanski doživljaj? Naravno, uz rikolu – i malo sira i kruha tostiranog u pećnici! U pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 10-ak minuta pecite kriške kruha posipane maslinovim uljem. Skuhajte juhu dinstajući rajčice na luku uz dodatak češnjaka i majčine dušice, zalijte vodom, prokuhajte pa usitnite u blenderu. Začinite solju i paprom te poslužite s malo maslinova ulja, listova rikole, tostiranog kruha i ribanog Ribanca.

Osvježavajući koktel

Da, rikola može biti i sastojak osvježavajućeg koktela, savršenog za proljetna druženja i ljubitelje ove zelene salate! Prvo pripremite šećerni sirup, tzv. simple syrup, od vode i šećera u jednakim omjerima: zagrijte vodu, dodajte šećer, pustite da lagano zavrije, a šećer da se otopi. Kad se ohladi, pomiješajte u shakeru60 ml gina, 20 ml svježe cijeđenog soka limete i sirup. Dodajte kockice leda i šalicu rikole te dobro protresite, barem 20 sekundi. Procijedite i izlijte u čašu pa poslužite uz krišku limete.


Sigurni smo da ima još puno načina kako rikolom obogatiti jela – podijelite svoje prijedloge s nama!