Pripremite fina ljetna jela u kojima glavnu riječ vode smokve.
Najveći ljubitelji smokava smatraju da ih je dovoljno dobro ohladiti i to je to! Gurmani odavno znaju da se smokve odlično slažu s pršutom, svježim krem sirevima te orasima, zbog čega su idealan izbor za ljetne zalogajčiće i predjela. Upravo smo se ovim kombinacijama inspirirali kako bismo vam ponudili i nešto „konkretnije“ zalogaje, u kojima glavnu ulogu imaju smokve!
Pizza sa smokvama
Iznenadite nepce slatko-slanom kombinacijom okusa i pretvorite pizzu u gurmanski doživljaj. Preporučujemo bijelu pizzu, s nekoliko žličica Brzo & Fino kiselog vrhnja u kombinaciji s kremastim sirevima – Galbani gorgonzolom cremoso, ricottom ili Salakisom te, naravno, mozzarellom. Dodajte rikolu, tanko narezani luk ili svježe cherry rajčice, a smokve i pršut poslažite kad je pizza gotova ili pred sam kraj pečenja. Prije serviranja pokapajte malo maslinova ulja. Mljac!
Špageti sa smokvama i orasima
Jer ako može pizza, zašto ne i špageti? Na maslinovu ulju popržite malo češnjaka, dodajte nekoliko žlica bijelog vina i sok od jednog limuna. Zatim ubacite nekoliko listova svježeg špinata i nekoliko žlica Galbani ricotte. Kratko tostirajte orahe, skuhajte tjesteninu te ubacite u tavu sa špinatom i ricottom. Pirjajte nekoliko minuta, posolite, popaprite i po potrebi zalijte s još malo vina. Nakon nekoliko minuta lagano umiješajte smokve narezane na četvrtine. I još malo ricotte, za sočniji dojam!
Bruschette sa smokvama i krem sirom
Ovu jednostavnu kombinaciju serviramo za predjelo ili večernji zalogaj, uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina. Tostirajte kruh te ga premažite Galbani ricottom, složite narezane smokve, a dodatni razlog za prste polizati neka bude malo balzamskog octa.
Ovo je idealno jelo za isprobavanje slatko-slanih kombinacija okusa – sa smokvama i sirom (toplo preporučujemo i kozji te gorgonzolu) kombinirajte još i med, orahe, pršut i mediteranske začine. Ljeto traje dulje uz ove zalogaje!
Pečene smokve i krema od šlaga i mascarponea
Oprez: jako sočno! Smokve narežite na polovice i stavite na papir za pečenje. Na njih dodajte malo meda, cimeta i narančina soka te pecite na 180 stupnjeva 15-20 minuta. Miksajte Brzo & Fino vrhnje za šlag, pa prije nego što šlag postane sasvim čvrst, dodajte mu mascarpone i nekoliko kapi soka od naranče. Čvrstu kremu dobro ohladite pa poslužite sa smokvama i prelijte umakom od pečenja.
Salata sa smokvama
Osvježite se obrokom koji savršeno spaja jednostavne ljetne okuse. Dodajte svježe smokve salati od rikole, Salakisa ili Galbani mozzarelle, svježeg bosiljka i maslinova ulja. Kao i u drugim kombinacijama, eksperimentirajte s krem sirevima, a ubacite i orahe, pinjole, bademe…
Tart sa smokvama
Za ovu deliciju treba vam samo nekoliko sastojaka: pakiranje lisnatog tijesta, zdjelica smokava, ricotta te malo meda i cimeta. Tijesto stavite na papir za pečenje i premažite Galbani ricottom. U posudi zagrijte nekoliko žlica meda i prstohvat cimeta, te po želji dodajte i malo ruma za kolače. Smokve narežite na ploške i slažite na ricottu pa premažite mješavinom meda i cimeta. Rubove tijesta možete lagano premazati mlijekom te posipati s malo šećera. Pecite oko pola sata dok tijesto ne pozlati.
Smokve s bademima i Dukatosom
Ovu pravu mediteransku kombinaciju zaista je jednostavno pripremiti. Savršen ljetni no bake desert! Smokve narežite i poslužite u čaši s Dukatosom natur i medom. Na vrh možete posuti malo cimeta i listiće badema.
Volite li više jesti svježe smokve s grane ili ih kombinirati s drugim namirnicama? Podijelite s nama svoje omiljene ljetne specijalitete – sa smokvama ili bez njih!