Od doručka do večere - pseudožitarice nastupaju!
Uz to što su izvor niza hranjivih tvari, pa ih nazivaju i drevnim žitaricama, pseudožitarice su izrazito zahvalne za pripremu brojnih jela.
Od kaša i "prekonoćnih" doručaka, preko snackova, priloga i glavnih jela, pa sve do deserata, pseudožitarice - amarant, heljda, kvinoja i proso – pružaju bezbroj mogućnosti i zato zaslužuju mjesto na vašem jelovniku. Donosimo sedam prijedloga za jedan fini "pseudotjedan" uz ove korisne i svestrane namirnice.
„Prekonoćni" doručak od heljde, banane i chia sjemenki
I od heljde možete pripremiti odličan „prekonoćni" doručak! Četvrt šalice oprane heljde prelijte vodom i čuvajte u hladnjaku preko noći (ili barem nekoliko sati ako je pripremate za užinu). U drugoj zdjelici pomiješajte 190 ml mlijeka, 2 žličice chia sjemenki, usitnjenu bananu te po želji malo ekstrakta vanilije i cimeta u prahu. Također ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro isperite heljdu pa je dodajte u mješavinu chia sjemenki. Sve dobro izmiješajte i po želji obogatite keksom od cjelovitih žitarica, orašastim plodovima, kakaom u prahu, svježim i suhim voćem ili Dukatosom natur s malo meda.

Paprike punjene kvinojom
Punjene paprike prava su delicija, a ako još niste, vrijeme je da otkrijete i kakve su paprike punjene kvinojom. Preciznije, sočnom kombinacijom kvinoje, sira i začina. Skuhajte kvinoju (jednu zdjelicu) pa je u zdjeli pomiješajte sa šalicom sjeckane cherry rajčice, korijandrom, Salakisom, nekoliko žlica ribanog Ribanca te malo soli i papra. Možete dodati i sjeckanu ljutu papričicu, čili u prahu, grah, kukuruz, sjeckane masline... Paprike očistite i prerežite na polovice pa napunite smjesom. Na vrh naribajte još malo Sireline goude i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta, odnosno dok paprike ne omekšaju. Poslužite toplo, posipano začinskim biljem.

Zapečeno proso s jajima i špinatom
Zapečenu mješavinu prosa, jaja i špinata pripremite za doručak, ponesite na posao ili u njoj uživajte navečer. Za dvije porcije na tavi tostirajte pola šalice prosa 2-3 minute, zatim ulijte šalicu i pol vode, malo soli i kuhajte 15 minuta. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva i namastite kalup (ili dva manja) maslacem. Prosu dodajte oko 200 g natrganog špinata i prebacite u kalup. Pomiješajte 4 jaja, 200 ml mlijeka, žličicu sjeckanog vlasca i svježe majčine dušice, prstohvat soli i svježe mljevenog papra. Izlijte to po mješavini prosa i špinata pa pecite oko 25 minuta, dok jaja ne očvrsnu i smjesa ne postane pjenasta. Izvadite i na još vruće jelo po vrhu dodajte kockice Salakisa.

Palenta od amaranta i kelja
Za ovo jelo vrijedi isto što i za klasičnu palentu od kukuruzne krupice – u njemu će uživati oni koji vole obilniji kasni doručak, laganiji ručak ili večeru koja zagrijava! Trebaju vam 2 šalice amaranta i 6 šalica vode: stavite kuhati vodu, posolite je pa kad zakipi, umiješajte amarant. Miješajući dodajte natrgani kelj i kuhajte oko 25 minuta. Zatim umiješajte 2 žlice maslinova ulja, svježe mljeveni papar i vrećicu ribanog Ribanca. Poslužite sa žličicom-dvije Brzo & Fino kiselog vrhnja!
Salata od kvinoje, kelja i brusnica
Natrgajte kelj i odstranite tvrde dijelove. Napravite dresing: pomiješajte protisnuti režanj češnjaka, malo sitno sjeckanog luka, limunov sok, 2 žlice maslinova ulja i malo soli i papra. U zdjeli dobro izmiješajte kelj i dresing. Skuhajte kvinoju, a na tavi tostirajte nasjeckane bademe. Zatim dodajte kvinoju, promiješajte pa prebacite u zdjelu s keljem. Dodajte i žlicu-dvije suhih brusnica, svježe mljeveni papar i 2 žlice ribanog Ribanca.

Rižoto od heljde i gljiva
U tavi zagrijte maslac, malo luka, soli i papra i pirjajte dok ne omekša. Dodajte 2 režnja češnjaka pa pirjajte još minutu-dvije. Zatim ubacite 300 g heljde, miješajte minutu te zalijte sa 150 ml bijelog vina. Kad vino gotovo ispari, lagano ulijevajte temeljac ili vruću vodu, a paralelno na maslacu u drugoj posudi 15-ak minuta pirjajte oko 400 g gljiva. Kad heljda omekša, ulijte oko 100 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje. Gljive pirjajte dok ne postanu zlatnosmeđe pa ih dodajte rižotu. Jelo se odlično slaže s umakom od cikle, vrhnja i hrena: naribajte oko 200 g kuhane cikle, pomiješajte sa 100 g Brzo & Fino milerama, žličicom umaka od hrena, sokom od polovice limuna i sjeckanim koprom. Dodajte u zdjelice pri posluživanju!
Muffini od amaranta sa sirupom od naranče
Kako su pseudožitarice omiljene u bezglutenskoj prehrani, evo i jednog laganog i aromatičnog gluten-free kolača koji umjesto brašna sadrži mješavinu amaranta i badema. U blenderu ili multipraktiku usitnite 75 g amaranta, a zatim mu dodajte 150 g mljevenih badema. Ubacite još 2 žličice cimeta u prahu, prstohvat praška za pecivo i soli, pa sve još jednom izblendajte. U drugoj zdjeli mikserom umutite 3 jaja, 180 g smeđeg šećera i 150 ml maslinova ulja. Ulijte 2 žličice ekstrakta vanilije i 50 ml soka od jabuke. Smjesi dodajte mješavinu amaranta i badema pa pecite 15 do 20 minuta u kalupu po želji (ako stavljate u kalup za muffine, napunite do dvije trećine visine!). Gotovo je kad čačkalica izađe suha. Za preljev pripremite fini sirup od naranče: zakuhajte sok od 2 naranče, malo ribane narančine korice i 3 i pol žlice smeđeg šećera. Pustite da se krčka nekoliko minuta, dok se ne reducira. Kolač poslužite uz Dukatos natur u koji ste umiješali pola žličice ekstrakta vanilije ili uz žlicu tučenog Brzo & Fino vrhnja za šlag prelivenog sirupom od naranče. U slast!

Uz ove prijedloge „pseudotjedan" može trajati i dulje! Ako i vi imate omiljeni recept sa pseudožitaricama, podijelite ga s nama.