preloader
7 ideja za pripremu tortilja

7 ideja za pripremu tortilja

Volimo tortilje jer uz samo nekoliko namirnica mogu postati brz i fin obrok. 

Tortilje, tanke pogače od brašna, vode, biljnog ulja i malo soli, zahvalan su proizvod koji različite namirnice može povezati u ukusno jelo. Najčešće se pripremaju od pšeničnog ili kukuruznog brašna, odlična su zamjena za sendviče i praktičan izbor za ručak na poslu.

 

Nekoliko je osnovnih načina pripreme: enchilade se nadijevaju mesom, povrćem ili sirom, zamataju kao palačinke i zapeku prelivene umakom od rajčice ili pikantnom salsom. Tacos je samo potrebno nadjenuti i presaviti tortilju. Burrito se priprema slično kao enchilada, samo bez pečenja, a tortilja se zatvori na oba kraja. Quesadille su zapravo sendviči od tortilja sa sirom, narezani na trokutiće.

Iako tortilje potječu iz meksičke kuhinje, kod izbora namirnica razmišljajte šire – birajte one od kojih inače pripremate omiljena jela. Donosimo vam nekoliko ideja za nadijevanje:

Caprese tortilja

Odličan način da spojite mozzarellu, rajčice, malo maslinova ulja i bosiljak. Možete dodati i neki drugi meki ili svježi sir, a jede li vam se nešto konkretnije, dodajte i pršut. Sastojke stavite u tortilju i kratko zagrijte u pećnici. Mljac!

Jaja u tortilji

Ljubitelji jaja, ovo je nešto za vas! Pripremite kajganu, običnu ili s dodatkom sira, povrća i začina. Na tavi zagrijte tortilju, nadjenite je kajganom pa preklopite na pola. Nadjev upotpunite mješavinom Brzo & Fino kiselog vrhnja i svježeg peršina, a možete je servirati i sa strane. 

Wrap s tunom

Omiljeni namaz ili salatu od tune također možete „upakirati“ u tortilju. Komadići tune, maslinovo ulje, Brzo & Fino kiselo vrhnje, malo senfa i kapara uz dodatak zelene salate ili rajčica dobit će novu dimenziju u tortilja wrapu

Quesadillas s tikvicama

Na maslinovu ulju pirjajte tikvice narezane na kockice pa dodajte sol, papar, peršin i kukuruz. Ubacite ribani Sirelin Dimsi i pustite da se sastojci sjedine. Na tavi popržite jednu tortilju, nadjenite tikvicama i sirom (slobodno ga naribajte još malo). Preklopite drugom tortiljom, pritisnite kako bi se nadjev povezao s tortiljama, pa okrenite i pustite da se zapeče i s druge strane. Narežite na trokutiće i servirajte! Za dodatnu sočnost, uz quesadille pripremite dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja i vlasca. 

Wrap od puretine i povrća

Ovo je primjer kako izdašniju salatu poslužiti u tortilji. Ispržite komadiće puretine, začinite solju i paprom. Dodajte avokado, rajčice, svježe krastavce, zelenu salatu ili drugo sezonsko povrće. Začinite s nekoliko kapi limete i maslinova ulja pa sve zamotajte u tortilju.

Guacamole u tortilji

Tradicionalni dip meksičke kuhinje može biti i jedini sastojak tortilje. Zreli avokado, rajčice, svježi korijandar ili peršin, sitno nasjeckani luk i češnjak te sok od limete usitnite vilicom pa tom kremastom smjesom nadjenite tortilju. 

Tortilja pizza

A zašto ne biste tortilju nadjenuli ribanim Sirela Ribancem, dodali malo bosiljka, protisnutog češnjaka i sočne rajčice, te kratko zapekli i služili kao pizzu? Hrskavim aromatičnim zalogajima dodajte i druge začine – kapare, Salakis, rikolu, čili…

 

Osmislite načine kako omiljene namirnice servirati u tortilji i podijelite ih s nama!