Vrijeme je za fine juhe od povrća
Iako s toplijim danima iz jelovnika izbacujemo teža i zasitnija jela te prelazimo na raznovrsne lisnate salate, meso i povrće koje kratko termički obrađujemo, juhe su nešto što se tijekom cijele godine rado zadržava u našim tanjurima. No u proljeće i juhe postaju nekako laganije, svježije i raznovrsnije te se mesne juhe vrlo često zamijenjuju juhama od povrća.
Juha je izvrsno rješenje kad poželimo lagan, topao i hranjiv obrok, a to se posebno odnosi na juhe od povrća koje se vrlo jednostavno i brzo pripremaju. Danas vam donosimo ideje za upravo takve juhe!
Juha od graška
Grašak je svestrana namirnica, o tome smo već pisali, ali i omiljen sastojak proljetnih juha. Juha od graška može biti ona krepka i bistra, u koju smo dodali korjenasto povrće i malo krumpira pa u nju ukuhali noklice, a može biti gusta i kremasta, napravljena uz pomoć štapnog miksera u koju smo dodali vrhnje za kuhanje i prepečene kockice kruha. Koju god juhu skuhali, dobit ćete ukusnu, hranjivu i aromatičnu juhu koja će se svidjeti cijeloj obitelji.
Krem juha od tikvica
Ovoj gustoj juhi jednostavno ne možete reći ne. Dovoljne su vam samo dvije tikvice, jedan poriluk, par režnjeva češnjaka, pola litre temeljca, malo mlijeka i curry prah kako biste finom juhom nahranili četiri osobe. Osim što je izdašna, ova je juha jako hranjiva, a s druge strane i niskokalorična. Ne sadrži kako brašno, tako ni krumpir i idealan je obrok za sve koji paze prehranu ili izbjegavaju ugljikohidrate. Za posebni gurmanski doživljaj dodajte joj pržene kockice slanine.
Juha od mrkve i đumbira
Mlade, slatke mrkve i ljutkasti đumbir su idealna kombinacija za finu kremastu juhu. Kako je napraviti? Uzmite 500 g mrkve, očistite je i narežite na manje komade, isto napravite s dva krumpira. Na maslinovom ulju popržite dvije žličice ribanog đumbira i jedan sitno sjeckani režanj češnjaka, dodajte mrkvu i krumpir pa sve zajedno pirjajte jedno 5 minuta. Dodajte povrtni temeljac ili vruću vodu, posolite pa sve kuhajte jedno 20 minuta. Potom štapnim mikserom povrće pretvorite u finu gustu juhu. Ako vam je juha pregusta, razrijedite je dodavanjem vode.
Juha od šparoga
Vjesnici proljeća, šparoge od trenutka kad se pojave na tržnicama, ne silaze s jelovnika, a juha od šparoga je možda najpoznatije jelo od ove aromatične biljke iz porodice ljiljana. Ako ste u prilici, za juhu birajte bijele šparoge, no nećete pogriješiti ni sa onim zelenima. Ne bacajte drvenaste dijelove šparoga, već ih skuhajte i izblendajte s vodom od kuhanja pa sve procijedite te vratite u lonac sa šparogama u kojem ćete raditi juhu. Dodajte Brzo & Fino vrhnje za kuhanje ili mlijeko i na kraju svježe mljeveni papar.
Gusta juha od češnjaka
Jeste li ikad probali gustu aromatičnu juhu od češnjaka? Ako niste, evo prilike. Za ovu će vam juhu trebati češnjak, i to par glavica češnjaka jer kod kuhanja ove juhe s češnjakom trebate biti velikodušni, potom luk ili ljutika, vrhnje za kuhanje, pileći temeljac, sol i papar te prepečene kockice kruha za posluživanje. Juha od češnjaka ima više varijanti, jedna od čestih juha je i ona od pečenog češnjaka. Češnjak ispecite u pećnici bez skidanja opne, potom ga ogulite i propasirajte, dodajte mu se temeljac i vrhnje za kuhanje, kad zakuha sve se dobro izblendajte i poslužite dok je vruće.
Juha od koprive i medvjeđeg luka
Kad su proljetne juhe u pitanju ne smijemo zaboraviti ni na samoniklo jestivo i ljekovito bilje poput koprive i medvjeđeg luka. Gusta juha od ovog bilja je posebno fina. A kako je napraviti? Na kockice narežite 3 krumpira, zalijte vodom i posolite pa ga stavite kuhati. Nakon 25 minuta krumpiru dodajte dvije šake vrhova mlade koprive i dvije šake listova medvjeđeg luka. Pustite da kuha 2-3 minuta pa sve izblendajte štapnim mikserom. Ako vam je juha pregusta dodajte malo vruće vode i šalicu mlijeka. Na samom kraju popaprite i poslužite.
Hladna juha od jogurta
A ako vam u vrućim danima nije do tople juhe, možete napraviti hladnu. Izmiješajte 400 g jogurta Dukatos s jednim jajetom, dodajte 600 ml vode pa sve zakuhajte. Dodajte 150 g riže i kuhajte dok se riža ne skuha. Na samom kraju dodajte svježe začinsko bilje - metvicu, kopar i lišće korijandera, posolite i popaprite te pustite da se juha skroz ohladi (držiteje najmanje 4 sata u hladnjaku) pa je tek onda poslužite. Po želji u ovu juhu možete dodati i šalicu kuhanog slanutka.
Suprotstavite se proljetnom umoru i skuhajte svoju omiljenu proljetnu juhu jer ništa ne krijepi tako dobro kao fina, topla povrtna juha puna vitamina i minerala koji su nam nedostajali tijekom dugih zimskih mjeseci.