preloader
7 jela sa svježim sirevima

7 jela sa svježim sirevima

Osvježite jelovnik kremastim sirevima, od predjela do deserta.

Koliko koristite svježe sireve u kuhanju? Svježi sirevi mogu postati nadjev, dio umaka, baza za finu kremu ili namaz... Ovo su naši brzi i fini prijedlozi:

Otvoreni omlet

Ovo jelo je savršeni vikend doručak uz čašu mlijeka, a može biti i lagani ručak ili večera – ovisno koliko ste gladni! Na tavi zagrijte malo maslinova ulja pa dodajte rajčice narezane na manje komadiće. U sezoni preporučamo veće, mesnate rajčice narezane na manje komade, ili slatke cherry rajčice na polovice. Umutite jaja, dodajte im malo soli i papra, pa smjesu izlijte kad je tava dovoljno zagrijana. Pustite da se jaja zapeku, lagano promiješajte i pred kraj dodajte Galbani ricottu i svježi bosiljak. Umjesto ricotte možete umiješati izmrvljeni President Salakis.

Pesto s rikolom

U blenderu pomiješajte 2 do 3 žlice oraha ili badema, 1 češanj češnjaka, 100 do 200 g rikole i dvije žlice maslinova ulja. Dodajte 150 g Dukat Fit quarka i žlicu limunova soka i miksajte dok se svi sastojci ne povežu u umak. Umiješajte u skuhanu tjesteninu i uživajte u osvježavajućem okusu!

Dip od svježeg sira i avokada

Treba vam 400 g Zagrebačkog sira, 1 avokado narezan na kockice, pola sitno sjeckanog crvenog luka, 2 žlice sjeckanog svježeg korijandra, 2 žlice soka limete, žličicu soli i pola sitno sjeckanog češnja češnjaka. U blenderu miksajte sir, luk, korijandar, češnjak i sok limete. Na kraju dodajte avokado, kojeg možete ostaviti i u većim komadićima. Služite kao prilog mesu, namaz za sendviče ili dip!

Rolice od tikvica

President zrnati sir začinite s malo soli, papra, nasjeckanog bosiljka i s par kapi limunova soka. Pomiješajte u zdjelici, a tikvice narežite na što tanje ploške pa pecite na grill tavi nekoliko minuta. Tikvice nadjenite i zarolajte. 

Proteinski kruh

Za zdravu i ukusnu inačicu kruha bogatu proteinima treba vam: 500 g Dukat Fit quarka, 250 g zobenih mekinja (posija) ili mljevenih zobenih pahuljica, 4 jaja, žličica soli i sode bikarbone (ili praška za pecivo). Sastojke dobro pomiješajte, izlijte u namašćeni kalup te pecite na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta. 

Francuski tost s bananama

Krišku kruha od cjelovitog zrna premažite Galbani ricottom, pa prekrijte s pola banane narezane na ploške. Drugu krišku posipajte sjeckane tostirane bademe ili lješnjake, malo cimeta i muškatnog oraščića te prelijte s pola žlice meda i preklopite u sendvič. U zdjelici pomiješajte jaje, 2 žlice mlijeka i žličicu ekstrakta od vanilije. Stavite sendvič u smjesu od jaja i mlijeka, obložite sa svih strana i pecite na tavi sa svake strane dok ne pozlati. Kriške kruha možete i prvo zapeći u smjesi jaja i mlijeka, pa zatim premazati ricottom, dodati bananu, orašaste plodove i med. Slatki tost još možete služiti i s bobičastim voćem.  

Sladoled od svježeg sira i voća

Zamrznite bananu narezanu na kolutiće, šalicu kupina i šalicu borovnica (oko 100 g). U blenderu pomiješajte 100 g President posnog sira i smrznuto voće, po želji dodajte žlicu meda. Miksajte u blenderu dok ne dobijete kremastu smjesu i odmah poslužite u zdjelici ili kornetu.

 

Kako desert i svježi sir u istoj rečenici obično znače samo jedno: cheesecake, evo još nekih prijedloga za kolač od sira: bez pečenja, od samo 3 sastojka i od bijele čokolade i višanja

Imate još kreativnih, brzih i finih ideja za svježi sir u kuhinji? Omiljene recepte podijelite s nama.