Ako neko jelo ima potencijal za pretvaranje malo sastojaka u gurmansku gozbu, onda je to pizza.
Jedan od najpoznatijih talijanskih izuma, pizza, jelo je koje poziva na improvizaciju i kreativnost, a čak i kad je pripremljena od svega nekoliko sastojaka, očarava okusom.
Porijeklo pizze seže u antičko doba, a s početkom korištenja rajčice u talijanskoj kuhinji, u Napulju se u 18. stoljeću pripremala pizza slična onoj kakvu poznajemo danas. Najpoznatija napuljska pizza margherita ime je navodno dobila po kraljici Margheriti kojoj je, kada je posjetila Napulj, slavni pizzaiolo Raffaele Esposito pripremio tri različite kombinacije – od kojih joj se svidjela ona s rajčicama, mozzarellom i bosiljkom.
Mi vama donosimo nešto više kombinacija – jednostavnih, ali koje svakako vrijedi isprobati. Buon appetito!
Pizza sa svježim rajčicama, mozzarellom i ricottom
Jednostavna kombinacija svježih sastojaka karakteristična je za talijansku kuhinju, a odlično funkcionira i u ovoj pizzi. Tijesto posipajte s malo maslinova ulja, svježeg ili suhog origana, pa nadjenite Galbani ricottom. Rajčice narežite i rasporedite po tijestu, kao i natrganu Galbani mozzarellu. Pecite oko pola sata na 180-200 stupnjeva, dok rubovi tijesta ne postanu hrskavi. Kad je gotova, posipajte svježim natrganim bosiljkom.

Pizza s krumpirom i ružmarinom
Tijesto posipajte s malo maslinova ulja, a zatim slažite tanke ploške krumpira, debljine kao za čips. Posipajte svježim ružmarinom i s još par kapi maslinova ulja te pecite do savršene hrskavosti.

Miješana pizza sa smokvama
Klasičnu kombinaciju umaka od rajčice, šunke i sira ili pršuta upotpunite smokvama narezanima na ploške, koje pecite zajedno s ostalim sastojcima. Nećete pogriješiti s kombinacijom Sirelinog Podravca i Galbani mozzarelle, koja se odlično slaže sa sočnim smokvama.

Pizza s jajima, vrhnjem i slaninom
Na tavi kratko popržite narezanu slaninu, pa je izvadite sa strane i pustite da se ocijedi. U zdjelici pomiješajte 2 žlice Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i 4 jaja, posolite i popaprite. Na laganoj vatri pecite jaja dok ne dobijete rjeđu kajganu, u koju zatim umiješajte malo maslaca. Maknite kajganu s vatre. Tijesto za pizzu nadjenite s 3 žlice Brzo & Fino milerama, posipajte prženom slaninom, ribanim Ribancem i komadićima Galbani mozzarelle. Pecite oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva, a kad tijesto lagano pozlati i pojave se mjehurići, izvadite. Dodajte jaje i vratite u pećnicu još nekoliko minuta. Prije posluživanja, posipajte sjeckanim vlascem.

Pizza s lukom i inćunima
Jednostavno, aromatično, slasno. Tanko narezani luk, fileti inćuna, mediteranski začini, sir i pokoja maslina sve je što vam treba za ovu jednostavnu pizzu. Preporučamo crne, kalamata masline, a nadjev možete upotpuniti i pelatima.

Pizza s pečenim paprikama i Salakisom
Kombinacija Salakisa i pečenih paprika osvaja i u pizzi! Nadjenite tijesto maslinovim uljem, Salakisom i mediteranskim začinima te po želji ploškama češnjaka, pa pecite oko 10 minuta. Zatim izvadite pizzu, dodajte pečene paprike i pecite još 10 minuta. Prije posluživanja posipajte svježim bosiljkom.
Pizza sa svježim patlidžanima
Koju god pizzu pripremali, sočni će patlidžani dodati poseban okus. Narežite ih na kriške, posolite i pustite da odstoje dvadesetak minuta. Tijesto nadjenite maslinovim uljem, pelatima ili svježim mesnatim rajčicama te obilno posipajte ribanim Ribancem i komadićima mozzarelle. Na kraju dodajte patlidžane i pecite na oko 200 stupnjeva dok tijesto ne bude hrskavo.

Volimo pizze jer omogućuju pripremu pravih malih gozbi od samo nekoliko sastojaka bez puno truda. Ručak ili večera uz čašu crnog vina – obje su nam opcije drage, a kako poziva na dijeljenje, pizza je uvijek pri vrhu popisa omiljenih jela za druženje.
Imate li vi omiljenu pizzu, podijelite recept s nama!