7 salata s tjesteninom
Jela od tjestenine volimo jer se vrlo jednostavno pripremaju, što posebno dobro dođe ljeti. A kako je ljeto vrijeme kad su nam i salate često na meniju, zašto ta dva jela ne bismo spojili u jedno?
Ovo su naše ideje za salate s tjesteninom:
Salata s kozicama, koprom i krastavcem
Skuhajte oko 300 g pužića pa umiješajte vezicu sjeckanog kopra, sok polovice limuna, jedno Brzo & Fino kiselo vrhnje s 12% m.m., 300 g kuhanih kozica, nasjeckani svježi krastavac i tanko narezanu glavicu komorača. Promiješajte i poslužite!
Salata s graškom, peršinom i vlascem
Skuhajte oko 250 g fusilla, a u zadnje dvije-tri minute ubacite 140 g zamrznutog graška (svježi se kruha još kraće). Procijedite pa prebacite u zdjelu i pustite da se ohladi. Zatim obilno posipajte sitno sjeckanim peršinom i vlascem te dodajte sok i ribanu koricu limuna. Dobro promiješajte i po želji još dodajte komadiće hrskave pržene slanine, kuhane piletine, tune ili lososa.
Cezarova salata s pennama
Dobra ideja kako poznatu salatu s piletinom, sirom i povrćem „začiniti“ tjesteninom! Na žlici maslinova ulja ispržite pileća prsa do zlatnosmeđe boje, posipajte mješavinom mediteranskih začina, posolite i popaprite. Stavite na stranu pa ih kasnije narežite na manje komade. U velikoj zdjeli pomiješajte zdjelicu cherry rajčica narezanih na polovice, zdjelicu zelene salate romane, 2-3 žlice krutona i 50 g ribanog Ribanca i 300 g kuhanih penna.
Za dresing pomiješajte 6 režnjeva protisnutog češnjaka, žlicu dijon senfa, žlicu octa, malo soli i papra, 120 ml maslinova ulja, sok jednog i pol limuna, po želji malo usitnjenih fileta inćuna te žličicu sjeckanog peršina. Umiješajte u tjesteninu i uživajte!
Salata s kiselim krastavcima
Osvježavajući spoj okusa priprema se začas! Skuhajte 300 g tjestenine, iscijedite pa vratite u zdjelu. Prepržite 8 tankih kriški slanine, izmrvite i ostavite sa strane. U manjoj zdjelici pomiješajte 150 g majoneze, čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja s 12% m.m., 3 žlice tekućine od kiselih krastavaca, žlicu dijon senfa, malo češnjaka u prahu te sol i papar. Na kolutiće nasjeckajte šalicu i pol kiselih krastavaca te 3 žlice svježeg kopra. Naribajte 120 g Dimsija pa ga dodajte tjestenini, kao i ostale sastojke: slaninu, krastavce, kopar i dresing. Prilikom posluživanja na vrh složite još nekoliko kiselih krastavaca!
Grčka salata
Ljeto je stvoreno za grčku salatu, koja je odlična i uz tjesteninu! U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, vinski ocat te malo origana i češnjaka u prahu. Narežite rajčice, krastavce, luk i masline, pa prelijte dresingom i sve pomiješajte s fusillima, farfallama… Posolite, popaprite i na kraju dodajte izmrvljeni Salakis.
Caprese salata s tjesteninom
Još jedan salatni klasik kojem itekako vrijedi dodati tjesteninu! Kombinaciju sočnih rajčica (birajte šljivar ili volovsko srce), mozzarelle, bosiljka i maslinova ulja pašta će pretvoriti u još konkretniji obrok. Dodatna ideja: dodajte malo protisnutog češnjaka i pahuljice peperoncina.
S ovim sastojcima probajte pripremu i na ovaj način: narežite rajčice i mozzarellu, dodajte češnjak, ljutu papričicu i bosiljak, pa ostavite u hladnjaku pola sata. Rajčice će pustiti sok, a zatim samo ubacite vruće, tek skuhano tijesto (šurlice, casarecce fusille, penne rigate). Na ovaj način možete pripremiti malo veću zalihu rajčice i mozzarelle pa umiješati svježe kuhanu tjesteninu za svako serviranje.
Salata s pennama i crvenim pestom
Skuhajte penne, a u blenderu pomiješajte zdjelicu pečenih paprika, 75 ml maslinova ulja, 2 žlice badema, 80 g ribanog Ribanca i 2-3 režnja češnjaka. U drugoj zdjeli pomiješajte oko 100 g crnih maslina, rikolu i još malo narezanih pečenih paprika po želji, začinite s malo maslinova ulja, posolite i popaprite pa dodajte tjestenini. Ubacite pesto od crvenih paprika, koju cherry rajčicu i poslužite s još malo ribanog Ribanca.
„Običnu“ tjesteninu slobodno zamijenite raviolima i tortellinima za još bogatiji okus!
Tjesteninu, povrće, meso ili morske plodove pretvorite u nova jela i uz naš vodič kroz dresinge. Salate s tjesteninom preporučujemo kao ručak koji možete ponijeti na posao, razgrabit će se i kao prilog roštilju, a najviše će vas obradovati kao unaprijed pripremljena večera nakon vrućeg ljetnog dana.