preloader
7 savjeta kako jesti zdravije svaki dan

7 savjeta kako jesti zdravije svaki dan

Kako jednostavnije uklopiti zdravije namirnice u svakodnevnu prehranu

Svima nam je poznato da trebamo jesti više voća i povrća, piti dovoljno vode… No kako najjednostavnije ukomponirati zdravije odluke u svakodnevicu? Ovo su naši savjeti:

Napici iz kućne radinosti

Umjesto sokova, pijte ledeni čaj zaslađen limunom, medom ili agavinim sirupom i začinjen cimetom, mentom, đumbirom…


Fini napitak možete pripremiti od samo nekoliko sastojaka poput kadulje, mente i meda te ga piti toplog ili ohlađenog. Odličan izbor su i aromatizirane vode koje jednostavno možete pripremiti kod kuće.

Zeleni ponedjeljak

Globalni pokret Zeleni ponedjeljak neka bude inspiracija za izazov – jedan dan u tjednu jedite samo zeleno. Ako vam ponedjeljak teško pada, na raspolaganju srećom imate još utorak, srijedu, četvrtak, petak, subotu i nedjelju! 


Doručkujte zeleni smoothie, za ručak i večeru pripremite svježe kuhano ili sirovo povrće: kupus, brokulu, špinat, rikolu, grašak, avokado, krastavce… Zdrave grickalice

Zdrave grickalice

Umjesto čipsa, smokija, slanih pereca i kokica u prehranu uvedite pečeni slanutak, bob, čips od cikle, batata, kelja… 


Ne samo da su hrskave, zdrave grickalice pune su okusa i mogle bi se udomaćiti na vašem meniju, a odličan su način da najmlađima servirate više povrća. Pripremite i zdrave dipove od jogurta, mekih sireva i kiselog vrhnja s različitim svježim i suhim začinima. 


Zdrave grickalice možete ponijeti na posao, a preporučujemo da uvijek uza sebe imate zalihu orašastih plodova i suhog voća, koji spašavaju kad „zagusti“.

Neka nova brašna

Ako uglavnom koristite bijelo brašno, vrijeme je da isprobate mogućnosti koje pružaju različite vrste brašna: integralno, pirovo, heljdino… Pomoći će vam naš vodič kroz brašna! Umjesto klasične zaprške od bijelog brašna, jela poput variva ugustite kiselim vrhnjem ili miksanim povrćem.

Nosite hranu na posao

Pripremajte gablece za posao kod kuće – unaprijed donesite zdravu odluku što ručati, umjesto da naručujete teško probavljivu, masnu i presoljenu hranu. 

 

Posuda s odjeljcima odlična je stvar jer će vas natjerati da je napunite voćem i povrćem. Ponesite ručak u staklenci, u koju možete upakirati najrazličitije salate i prave male obroke od povrća ili voća, grahorica, žitarica i sireva. Savjete kako najbolje složiti sastojke u staklenci potražite ovdje.

Ne preskačite doručak

Ponavljanje je majka znanja! Doručak je najvažniji obrok u danu i točka. Ustanite malo ranije i ukradite taj dio dana za sebe! Ako niste jutarnji tip, razmišljajte unaprijed i odradite veći dio posla dan prije.

Začinite život

Dodajte okus laganijim i jednostavnijim jelima kombiniranjem začina, a tako ćete smanjiti i unos soli. Oboružajte se novim začinskim biljem i mješavinama pa se bacite na posao!

 I najobičniji omlet ili kuhano povrće s pikantnim začinima dobit će neki novi okus.

 

Neka vam se pri ruci nađu čili i kajenska papričica, svježi ili sušeni korijandar, bosiljak, majčina dušica, a istražite i različite začinske mješavine svjetskih kuhinja, u kojima se miješaju papar, luk, različite papričice, rajčica, pastrnjak, peršin, piment, origano, češnjak, komorač, đumbir, kardamom, kumin, estragon, mažuran, kurkuma, kim, kopar, piskavica… Popis je dug i isplati se probati.

Uz malo kreativnosti jelovnik tijekom cijele godine može biti zdraviji, ali i finiji.