preloader
Blagdanska gozba u zadnji čas

Blagdanska gozba u zadnji čas

Iskoristite sve moguće prečace i pripremite pravu gozbu!

Idealni scenarij priprema za blagdanske svečanosti počinje danima prije. Obično kreće pečenjem suhih kolačića, nastavlja se pacanjem mesa, pripremom priloga i tako u nedogled dok u hladnjaku više ne ostane mjesta ni za čačkalicu!

No, sve se to najčešće priprema u trku u zadnji čas, što ne znači da svejedno neće rezultirati pravom blagdanskom gozbom. Kako bi vam to pošlo za rukom, donosimo popis prečaca koji će vam dobro doći!

 

  1. Kupovna tijesta – prhko, lisnato, dizano, čak i biskviti. Svako od njih možete kupiti već zamiješeno, odnosno u slučaju biskvita pečeno. Tako će vam ostati više vremena za važniju komponentu – punjenja i kreme. Ako taj dio odradite kako spada, nitko neće ni znati da ste „varali“ s kupovnim tijestima!
  2. Zamrznuto povrće – pored svega što trebate napraviti, teško da imate vremena i za precizno sjeckanje povrća za francusku salatu, primjerice. Zato se poslužite već pripremljenim zamrznutim povrćem koje je potrebno samo prokuhati.
  3. Iskoristite sav potencijal pećnice – slano i slatko se može peći zajedno! Ako hrana koju pripremate nema intenzivne mirise, a pećnica ima dobru ventilaciju, nema razloga zašto u isto vrijeme ne biste pekli više jela koja zahtijevaju istu temperaturu.
  4. Deserti u roku keks – ako vam je pećnica ipak već prezatrpana, pripremite neki od deserata koje se uopće ne peče – ili, još bolje, dolazi u obliku gotove desertne kreme! Potražite Brzo & Fino kreme tiramisu, panna cotta i umak od vanilije: pripremljene su prema originalnom receptu s pravim, kremastim vrhnjem. I najvažnije, u desert se pretvaraju u 3 jednostavna koraka i to u samo 5 minuta!
  5. Unaprijed pripremljeni naresci – iako je ručno rezanje pršuta i ostalih delikatesa pred gostima uvijek poželjan šou, nitko vam neće zamjeriti ni ako kupite već pripremljene plate sa sirom i suhomesnatim proizvodima.
  6. Neka dio posla odradi i mesar/prodavač ribe – u mesnicama i na ribarnicama će vam rado i vrlo brzo trančirati meso ili očistiti i filetirati ribu. Stvari je nekad dobro prepustiti profesionalcima koji će vam u ovom slučaju uštedjeti vrijeme i poštedjeti vas čišćenja kuhinje od ljuskica ribe. Također, u nekim mesnicama možete kupiti već marinirano meso – svakako iskoristite i tu mogućnost.

 
No najvažniji savjet jest da blagdane, ali i dane uoči njih, provedete opušteno te se dobro odmorite. I malo si ugodite!