preloader
Blagdanska jela koja možete pripremiti ranije

Blagdanska jela koja možete pripremiti ranije

Pripremite sada – uživajte kasnije

Svima je poznata blagdanska strka – kupovina poklona, kuhanje i pečenje kolača, postavljanje blagdanskih ukrasa i to sve naravno, u zadnji tren! Kako bi izbjegli makar dio tog stresa donosimo vam popis jela i komponenti koje možete djelomično ili sasvim pripremiti unaprijed.

Temeljac

Svečani, blagdanski ručak obično podrazumijeva i finu, krepku juhu. Kako za izradu dobrog temeljca treba i do nekoliko sati krčkanja, najbolje ga je pripremiti unaprijed, a onda na dan konzumacije ponovno zakuhati i ubaciti željene dodatke. U hladnjaku može stajati i do tjedan dana, a u zamrzivaču, naravno, i puno dulje.

Marinade

Blagdani ne mogu proći bez pečenke koja je najčešće glavna zvijezda na stolu. A bit će još finija ako je marinirate! Pečete li perad, ona u marinadu može dan prije pečenja, a ako se pak volite počastiti odojkom, teletinom ili janjetinom, ova mesa u marinadama mogu biti i dulje – u slučaju većih komada mesa čak i do 5 dana.

Namazi, dipovi, paštete

Blagdanska druženja nisu potpuna ni bez malih zalogaja koje uglavnom čine sirevi, suhomesnati naresci te razni namazi, paštete i dipovi. Svih njih možete pripremiti i dva do tri dana prije planirane konzumacije.

Kreme

Razne kuhane kreme kao što je primjerice lemon curd sasvim dobro podnosi stajanje u hladnjaku i zadržat će dobar okus i miris i bez problema u hladnjaku čekati svoj trenutak da zasjaju na nekom finom kolaču i do tjedan dana. Za razliku od kuhanih krema, tučeno slatko vrhnje i kreme na bazi sira nemojte pripremati unaprijed, već ih umutite netom prije konzumacije.

Tijesta i biskviti

Prhka i lisnata nepečena tijesta hladnjaku mogu stajati dan ili dva – samo ih dobro pažljivo obložite prozirnom folijom. Isto vrijedi i za pečene biskvite, koje je osim zamatanja, dobro i malo poprskati mlijekom ili razrijeđenim alkoholom kako bi zadržali sočnost.

Suhi kolači

Razni mali suhi kolači i keksići najbolji su kad odstoje bar par dana. Zato, bacite se na izradu tijesta, pečenje i ukrašavanje. Zatim ih pospremite u lijepe ukrasne kutije i pokušajte ne pojesti sve i prije blagdana!