preloader
Bojenje jaja prirodnim bojama

Bojenje jaja prirodnim bojama

Donosimo savjete za najljepše prirodne pisanice

Može zvučati kao floskula, ali bake zaista znaju najbolje, pa tako i kad je ukrašavanje pisanica u pitanju. Iako su prirodne boje za jaja davno ustuknule pred navalom industrijskih i raznih naljepnica, u najnovijem vremenu sve jače svijesti o zdravlju i okolišu, bakine metode opet su in!

Kako do koje boje

Za početak treba naglasiti da ćete kod bojenja jaja sastojcima iz kuhinje nešto teže dobiti nijansu ili intenzitet industrijske boje, no priroda nam je podarila zaista lijepu paletu.

Tako ćete plava jaja dobiti uz pomoć crvenog kupusa ili borovnice, narančasta se boja dobiva od kore (lupine) luka, u jarko žutu jaja će obojiti šafran ili kurkuma, ružičastu ćete postići uz pomoć cikle, a za zelena jaja pobrinut će se špinat ili kopriva. Želite li smeđa jaja, posegnite za omiljenim jutarnjim napitkom – kavom.

Što je potrebno

Osim onog očiglednog - jaja (najbolje da budu bijela jer se boja bolje prima što je ljuska svjetlija) i namirnica koje će ih obojiti - kod bojenja začinima, kavom i lukom dobro će doći i malo octa. On će pomoći fiksirati boju, no nikako ga ne stavljajte kad jaja bojite uz pomoć svježeg povrća ili voća.

 

Ako ih želite dodatno ukrasiti, pripremite i cvijeće i lišće te najlonke ili gazu. Tako obojena jaja bit će mat boje, a želite li da budu sjajna, premažite ih bilo kojim jestivim uljem.

Postupak bojenja

Uobičajeni omjer je oko 800 g sitno sjeckanog povrća ili voća ili 3 do 4 žlice začina na litru vode. Tehnike su dvije – toplo i hladno bojenje. Prva će osigurati intenzivniju boju: sirova jaja skuhajte s namirnicom koja daje boju i pustite ih da se u njoj ohlade, a mogu se i namakati još nekoliko sati ili preko noći. Kod druge tehnike odvojeno skuhajte jaja i otopinu s bojom, jaja zatim uronite u otopinu i ostavite barem pola sata (najbolje u hladnjaku preko noći). Ova druga metoda idealna je kad pisanice ukrašavate s djecom. Ako na jajima želite otiske cvijeća i/ili lišća, prije bojenja ih prislonite uz jaje, omotajte najlonkom ili gazom, dobro pričvrstite i dalje nastavite prema jednoj od dvije tehnike bojenja. Na kraju jaja posušite, po želji za sjaj premažite uljem. 

 

Pisanice smjestite u sredinu uskrsnog stola gdje će biti na dohvat svim ukućanima, a uz to i poslužiti kao lijepa dekoracija.