preloader
Bonton za stolom

Bonton za stolom

Mali vodič kroz fine manire

Sigurno su vas u djetinjstvu „bombardirali“ različitim pravilima što smijete, a što ne smijete raditi – od kojih su neka možda bila i pretjerana, no neka vrijede vječno, poput onih da se ne smije pričati žvačući ili da na posluženoj hrani uvijek treba zahvaliti.

 

Izraz bonton dolazi od francuskog bon ton, što doslovno znači „dobar ton“, a označava kodeks, skup pravila ponašanja u različitim situacijama, među kojima je naravno opisano i poželjno ponašanje za stolom.

U ovom se vodiču podsjećamo nekih osnova, ali i pravila drugih kultura.

Salvetu držite u krilu – veće platnene ubruse presavijte, a na kraju jela stavite lijevo od tanjura, po mogućnosti presavijenu tako da se ne vide mrlje.

 

Ne grizite kruh, već ga rukama razlomite na manje komade za zalogaje. Kruščiće ili peciva za predjelo nemojte premazati cijele i takve ih jesti; mažite manje komadiće!


Nemojte začinjati hranu prije nego što je kušate!

Humor je uvijek dobrodošao, no nemojte se izrugivati ili šaliti na račun hrane - bacanjem smiješnih asocijacija (čak i ako su vama duhovite i u dobroj namjeri) mogli biste uvrijediti domaćina, pogotovo ako i sam misli da mu jelo nije uspjelo.

Pričekajte dok svi ne počnu jesti!

Korišteni pribor za jelo nemojte više odlagati na stol, već ga stavite na tanjur.

Kad vas netko zamoli da mu dodate sol, dodajte je zajedno s paprom.

Nije sramota pitati kako se nešto jede!

U formalnijoj atmosferi držite vilicu u lijevoj ruci, a nož u desnoj – i ne upirite priborom u druge. Režite hranu samo jednom i nemojte strugati priborom po tanjuru. (ovdje se prisjetite pravila postavljanja i korištenja pribora za jelo). Laktove dalje od stola!

Perad se jede nožem i vilicom, a kosti ostavljaju na strani tanjura. Pileće batke možete jesti rukama!


Rukama
se jedu i voće, sir, sendviči te tvrdo kuhana oguljena jaja.

Da nije poželjno pričati punih ili žvakati otvorenih usta, vjerojatno ne trebamo ni napominjati, no to spada u osnove bontona za stolom.

Koštice diskretno stavite u ruku pa na tanjur.

Srkanje i puhanje u juhu kako bi se ohladila također su na lošem glasu. No, srkanje je u Japanu poželjno. Kao i zakasniti sat vremena na večeru!

Evo još nekoliko zanimljivosti iz bontona s raznih strana svijeta:

U Francuskoj nemojte rezati salatu nožem. U Njemačkoj pak ne smijete rezati krumpir – usitnjavajte ga vilicom. Bananu u Engleskoj morate rezati nožem i vilicom. A šparoge jesti rukama, ne priborom! Isto vrijedi za tacose u Meksiku.

 

Na Tajlandu vilica služi samo kako biste hranu pogurali na žlicu, kojom je prinosite ustima. Oblizivanje štapića za jelo u Japanu nije poželjno.

I na kraju, ne zaboravite – bonton nije namijenjen samo za restorane, dobri maniri su dobrodošli i za kućnim stolom!