U mikrovalnoj se mogu pripremiti najrazličitija jela
Da mikrovalna pećnica ne služi samo za zagrijavanje ili odmrzavanje jela, uvjerili smo se uz ove trikove kojima ona postaje pravi pomoćnik u kuhinji. No, uz njenu pomoć mogu se pripremiti i čitava jela. Ovo su naši prijedlozi:
Juha od krumpira
Narežite 2 veća krumpira na kockice. Stavite ih u posudu s pola glavice sitno sjeckanog luka ili luka u granulama pa prelijte šalicom vode. Kuhajte u mikrovalnoj pećnici 8 do 10 minuta, dok krumpir ne omekša. Pustite da se ohladi 5 minuta, pa izgnječite vilicom. Dodajte 200 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje, žličicu maslaca, prstohvat soli i papra, izmiješajte te kuhajte još 5 do 8 minuta. Pustite da stoji minutu-dvije i prije posluživanja po vrhu dodajte malo ribanog sira, sjeckane slanine ili svježeg vlasca.
Francuski tost u šalici
Zbog brzine pripreme ovo je idealan doručak, a neće podbaciti ni kao desert. U mikrovalnoj pećnici oko 30 sekundi grijte 100 g maslaca pa njime premažite stijenke šalice. Zatim ubacite jaje, razmutite ga i dodajte 2 žlice mlijeka, malo šećera, žličicu cimeta i nekoliko kapi ekstrakta vanilije. Dobro izmiješajte, zatim ubacite dvije kriške na kockice narezanog kruha. Kuhajte u mikrovalnoj 2-3 minute, sve dok jaje ne bude kuhano. Prije posluživanja posipajte cimetom i prelijte medom.
Rižoto od bundeve
Pripremite sočan rižoto u 20-ak minuta! U posudu stavite 250 g riže arborio i prelijte je s 500 ml vrućeg povrtnog temeljca (poslužit će i kipuća voda). Poklopite voštanim ili masnim papirom, odnosno plastičnim omotačem sigurnim za korištenje u mikrovalnoj pećnici, te kuhajte 5 minuta. Očistite i nasjeckajte bundevu (i u ovom vam koraku može pomoći mikrovalna!). Umiješajte je u rižu, dodajte još 200 ml temeljca, poklopite i kuhajte još 15 minuta (na pola vremena slobodno promiješajte), dok se gotovo cijela tekućina ne upije, a riža ne omekša. Pustite da odstoji 2 minute, pa umiješajte malo Brzo & Fino umaka okusa Ribanac i nekoliko listića kadulje. Posolite i popaprite, a prilikom posluživanja posipajte s još malo ribanog Ribanca.
Čokoladni kolač u šalici
Za jednu šalicu sočnog čokoladnog brownieja potrebno vam je samo nekoliko sastojaka, dvije zdjelice za pripremu i jedna šalica! U prvoj zdjelici pomiješajte 2 žlice kakaa u prahu te žlicu i pol brašna. U drugoj zdjelici pomiješajte 30 ml vode, žlicu Dukatosa natur, 2 žlice sirupa od meda (ili sirupa od agave) i nekoliko kapi ekstrakta vanilije. Zatim dodajte suhe sastojke mokrima, sve dobro izmiješajte i ulijte u maslacem namašćenu šalicu. Kuhajte u mikrovalnoj pećnici na srednjoj jačini 2 minute i 10 sekundi. Prije posluživanja ostavite kolač na sobnoj temperaturi barem 3 minute kako bi očvrsnuo. Preporuka: odmah povećajte količinu sastojaka za više serviranja!
Mesna štruca
Pripremite posudu s poklopcem za mikrovalnu pećnicu, a u zasebnoj zdjeli pomiješajte 3 žlice mlijeka, jaje, žlicu umaka od rajčice i 3 žlice zobenih pahuljica. Dodajte žlicu sitno sjeckanog peršina, pola žličice soli i sušene majčine dušice te malo papra. Ubacite 450-500 g mljevene junetine, sve dobro izmiješajte i smjesu prebacite u posudu za pečenje. Pomiješajte žlicu umaka od soje sa žlicom meda i time premažite štrucu. Poklopite i kuhajte u mikrovalnoj 20 minuta na najvišoj temperaturi, odnosno sve dok meso ne bude kuhano. Iscijedite višak tekućine i pričekajte barem 5 minuta prije posluživanja.
Kiseli krastavci
Za kraj donosimo ideju za kiseljenje krastavaca uz pomoć mikrovalne pećnice! Narežite krastavac na ploške i pripremite ostale sastojke: tanko sjeckani luk, 100 g šećera, pola žličice sjemenki gorušice, žličicu soli, 250 ml octa, četvrt žličice sjemenki celera i prstohvat kurkume, a po želji možete dodati i malo pahuljica čilija. Sastojke pomiješajte u posudi za mikrovalnu pećnicu pa kuhajte 7 minuta na najvišoj temperaturi, po potrebi u međuvremenu promiješajte. Priprema je gotova kad krastavci omekšaju, a luk postane staklast. Prebacite u sterilnu staklenku, ohladite i čuvajte u hladnjaku.
Imate li i vi svoj recept iz mikrovalne? Podijelite ga s nama!