preloader
Brze pogačice iz tave na 5 finih načina

Brze pogačice iz tave na 5 finih načina

Ovi se kruščići pripremaju u svega nekoliko minuta, a načini uživanja u njima su brojni!

Kruščići iz tave poznati i kao flatbread  jednostavni su i brzi za pripremiti, a ovisno o dodacima, ukusan su snack ili obrok.   

Premažite ih finim namazima i upotpunite svježim povrćem; za potpuniji obrok kombinirajte s povrćem, sirevima, orašastim plodovima i salatom... U nastavku vam donosimo jednostavan recept za pripremu te nekoliko ideja za uživanje u ovim finim, jednostavnim kruščićima iz tave.

Priprema

Uz prašak za pecivo i malo soli, potrebna samo dva sastojka: grčki tip jogurta te glatko brašno.

Sastojke je najjednostavnije izmjeriti u šalici ili čaši, budući da je količina brašna dvostruko veća u odnosu na jogurt. Za dvije veće odnosno četiri manje pogačice: na pola šalice Dukatosa natur ide 1 šalica brašna (umjesto brašna, možete koristiti i usitnjene zobene pahuljice odnosno zobeno brašno), te pola žličice praška za pecivo i žličica soli.

Želite li udvostručiti porciju, samo povećajte količine jogurta i brašna po šalici!

U zdjeli prvo pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli, pa dodajte Dukatos. Izmiješajte dok se tijesto lijepo ne poveže (po potrebi dodavajući još malo brašna ako je previše ljepljivo) i formirajte kuglu.


Ostavite 15 minuta u zdjeli prekriveno plastičnom folijom.  Zatim izvadite tijesto na pobrašnjenu podlogu i ponovno oblikujte kuglu. Po potrebi dodajte još malo brašna, pa podijelite na 4 dijela i od svakog formirajte manju lopticu. Izvaljajte svaku na debljinu do pola centimetra.

Na zagrijanu tavu stavite žlicu-dvije maslinova ulja pa pržite pogačice oko 2 minute, sve dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i tamne pjege. Prebacite na drugu stranu još oko minutu i prebacite u platnenu krpu dok ne ispečete ostatak.


Isprobajte naše ideje za uživanje u pogačicama:

Sir i mladi luk

Dok su još vrući, stavite kriške sira i narezani mladi luk te preklopite na pola i okrenite nekoliko puta na tavi kao tost sendvič. Poslužite uz malo Brzo & Fino kiselog vrhnja!

Salakis, rajčice, luk i krastavac

Uz ove pogačice, možete uživati i u okusu domaćeg girosa! Dok su još tople, na pogačice slažite kombinaciju Salakis sira, rajčice, luka, i svježeg krastavca. Preporučamo preliti tzatziki umakom  s naribanim svježim krastavcem, Dukatosom natur, malo češnjaka, maslinova ulja, nasjeckanog kopra i mente, par kapi limunova soka te soli i papra.  Povrće možete i lagano grilati na tavi prije serviranja na pogačicu, a za „konkretniju“ verziju svakako preporučamo da u pogačice ubacite i grilano meso.

Mileram, jaje i čili umak

Poslužite li ih uz salatu, dobili ste i ukusan zaokružen obrok: tople pogačice premažite mileramom, začinite po želji solju i paprom, sezamom, svježim začinskim biljem ili začinskom mješavinom za'atar, pa dodajte jaje na oko i malo umaka od čili papričica.

Humus i cherry rajčice

Kremasto-osvježavajuća kombinacija savršena za mekane pogačice. Ovaj fini snack inspiriran bliskoistočnom i mediteranskom kuhinjom upotpunite i sjeckanim peršinom!

Zeleni pesto i sušene rajčice

Kremasti zeleni pesto od špinata ili blitve (u kojem se nalazi i malo Ribanca ili pecorino sira, orašasti plodovi te maslinovo ulje i češnjak) premažite preko tople pogačice pa upotpunite sušenim rajčicama. Po želji posipajte s još malo svježe ribanog Ribanca ili kojom kapi balzamskog octa.

Poslužujete li ih samo uz namaze, oblikujte manje pogačice, idealne za nekoliko zalogaja. Ako ste se okušali u pripremi jednostavnog flatbreada, podijelite s nama svoje dojmove i omiljene kombinacije nadjeva!