preloader
Brzi & fini zalogaji od uskrsnih namirnica

Brzi & fini zalogaji od uskrsnih namirnica

Kako ostatke od blagdanskog ručka pretvoriti u nova jela?

Kad završe obiteljska okupljanja, ostatke hrane možete pametno iskoristiti u pripremi ukusnih zalogaja za druženje s prijateljima. 

Šareni kruščići

Ostalo vam je kuhane šunke? Odlično će pasati uz slane kruščiće, komad sira i čašu vina.

U tijesto za pizzu umiješajte malo peršina, tri sjeckana režnja češnjaka te šalicu kuhane šunke i pola šalice sira koje ste narezali na kockice. Tijesto mijesite dok se sastojci ravnomjerno ne rasporede uz dolijevanje maslinova ulja prema potrebi. Smjesom napunite namašćene kalupe za muffine i premažite razmućenim žumanjkom pa pospite krupnom morskom solju. Pecite na 170 stupnjeva oko 25 minuta.

Mediteranski sendviči s jajima

Glavna zvijezda uskrsnog jelovnika, kuhano jaje, oduševit će u malo drukčijoj ulozi

Pomiješajte pola šalice nasjeckanih maslina, dvije žlice svježeg sjeckanog korijandra, žličicu sitno sjeckanog crvenog luka i četiri tvrdo kuhana jaja narezana na četvrtine. Dodajte maslinovo ulje, peršin (ili začinsku mješavinu za'atar) i žlicu limunova soka. Kratko popržite dvije žlice pinjola, dodajte salati, sve začinite solju i paprom i servirajte na tostiranom kruhu.

Za još jednostavniju inačicu mediteranskog sendviča pomiješajte kuhana jaja narezana na četvrtine, komadiće tune i rotkvice začinjene maslinovim uljem i svježim bosiljkom i servirajte u prerezanom pecivu.

Brzi namazi

Vrijeme je za malo drukčije kombinacije Zagrebačkog sira i Brzo & Fino kiselog vrhnja – u obliku namaza uz koje se vode najbolji razgovori!

Pomiješajte sir i vrhnje, sjeckani vlasac te dodajte malo limunova soka i mljevenog cimeta ili muškatnog oraščića. Poslužite uz kruh, krekere, grissine ili, još bolje, namazom premažite pečeni slatki krumpir.

 

Ne zaboravite, nasjeckani mladi luk, rotkvice i kuhana jaja također mogu biti iskorištena kao dodatak namazu.

Punjene masline

Imate li kod kuće otkoštičenih maslina, iskoristite ih na najbolji način!

 

Pomiješajte Galbani ricottu, ribani Ribanac, mješavinu mediteranskih začina, jedan sitno sjeckani ili protisnuti režanj češnjaka i žlicu limunova soka. Posolite i popaprite, a zatim smjesom napunite vrećicu za zamrzavanje kojoj ste odrezali vrh te nadjenite otkoštičene zelene masline. Ukrasite ih vlascem, lovorovim listom i kriškama limuna, posložite u plitku posudu i prelijte maslinovim uljem.

Uz male sočne zalogaje najviše se uživa!