Preselite blagdanska druženja na toplo uz naše prijedloge za fine zalogaje - ili ih ponesite na okićene trgove i podijelite s prijateljima.
Kad krene sezona blagdanskih okupljanja, više vremena provodimo družeći se na okićenim gradskim trgovima ili kod kuće, uživajući u opuštenoj i toploj atmosferi pod božićnim svjetlima. Kako je hrana važan dio svakog druženja, pa tako i onih adventskih, donosimo vam ideje za jednostavna jela koja će savršeno ići uz aromatizirane zimske čajeve, kuhano vino ili punč.
Kobasice u lisnatom tijestu
Rijetko koje adventsko druženje prolazi bez kobasica, pa ne treba ni vaše. Poslužite ih u malo drugačijem obliku, pečene u lisnatom tijestu. Gotovo tijesto narežite na manje pravokutnike, pa ga samo malo izvaljajte valjkom, kako se ne bi previše napuhalo. Razmutite jaje, pa njime premažite rubove tijesta, u koje stavite polovicu kobasice, po želji žličicu senfa, posipajte s malo majčine dušice ili peršina, posolite i popaprite. Zarolajte i držite u hladnjaku 20-ak minuta kako bi tijesto očvrsnulo. Prije pečenja zarežite tijesto po površini, premažite ostatkom jajeta i pecite 20-25 minuta, do lijepe zlatnosmeđe boje.

Topli batati iz folije
Ovo je vrući krumpir koji smijete uvaliti prijateljima! Ujedno i slatkasto-slani zalogaj idealan za hladni dio godine, koji se priprema bez puno truda: dobro operite batate (ne trebate ih guliti), pa ih prepolovite po duljini, a ako su veći, narežite ih četvrtine. Pecite ih u aluminijskoj foliji na 180-200 stupnjeva dok ne omekšaju. Kad se malo ohlade, poslužite ih u foliji, nadjevene žličicom-dvije Brzo & Fino kiselog vrhnja i posipajte s malo svježeg ili sušenog kopra.

Jednostavna slana rolada
Na tijesto za pizzu ravnomjerno složite oko 200 g šunke narezane na trakice i 125 g narezane mozzarelle. Po želji posipajte peršinom ili bosiljkom, zarolajte i pecite oko 50 minuta na 180 stupnjeva. Poslužite narezano na kriške!
Pečene jabuke
Za ovaj pravi aromatični sezonski desert izdubite sredinu jabuke, pa svaku napunite kombinacijom dvije žličice smeđeg šećera, žličice maslaca i sjeckanih oraha po želji (za količinu od četiri jabuke treba vam oko 50 g maslaca, 110 g smeđeg šećera i oko šalica oraha). Slažite u plitku posudu te obilno posipajte cimetom te medom i s malo narančinog soka. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pri posluživanju dodajte i žličicu tučenog Brzo & Fino vrhnja za šlag!

Sirni fondue
Umak od sira fondue, tradicionalno se priprema i služi u posudi s plamenikom, a možete improvizirati i pripremiti ga na štednjaku: pomiješajte malo bijelog vina, Sirelin Dimsi i Pekorelo s malo trešnjevače, Brzo & Fino umakom okusa Ribanac te svježe mljevenim paprom i muškatnim orašćićem. Po želji dodajte i malo vlasca ili drugih začina, pazite da ne zagori, a za umakanje koristite kockice kruha (možete ga i tostirati), celer, mrkvu ili pečenu cvjetaču. Volite li ljuće, probajte dodati i malo pahuljica čilija.

Kolačići od ricotte i oraha
Priprema savršenih (pred)blagdanskih zalogaja traje 15-ak minuta, a ni za pečenje ne treba puno vremena! Pomiješajte 250 g brašna i žličicu soli, pa dodajte šalicu nasjeckanih oraha. U drugoj posudi nekoliko minuta miksajte 160 g maslaca, 120 g ricotte i 150 g šećera. Dodajte žličicu ekstrakta vanilije i miksajte još minutu-dvije. Miksajući na najmanjoj brzini lagano dodajte smjesu brašna i oraha. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, još jednom izmiješajte smjesu špatulom, pa formirajte kuglice koje slažite na papir za pečenje i pecite oko 15 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđe, okrećući po potrebi.
Uživate li u blagdanskoj atmosferi više u slatkim ili slanim zalogajima? Mi se držimo one od svega po malo - posebno kada je sve fino!