Uklopite sjemenke maka u jelovnik
Možda vam na spomen maka u kulinarstvu prvo na pamet pada makovnjača, no ova namirnica može biti vrlo zanimljiv dodatak različitim jelima. Za vas smo istražili kako obogatiti jelovnik hranjivim sjemenkama maka u nešto manje klasičnim kombinacijama te smo preskočili kolače od dizanog tijesta i peciva - no s našim ćete prijedlozima moći pripremiti cjelodnevni jelovnik na temu maka.
Oboružajte se makom i obogaćujte njime ova jela:
Salate
Ako mak posipate po salati ili ga dodate u dresing, podarit ćete joj hrskavost i obogatiti je okusom.
Ovo se odnosi i na voćne i na povrtne salate, a mi vam predlažemo jednu miješanu, sa špinatom, jabukama i orasima.

Umiješajte mak u dresing od vrhnja ili kombinacije maslinova ulja, senfa i octa. A osim u salati, probajte kako ovakvi umaci s makom pašu uz meso ili u sendvičima.

Njoki
Ako i vas slatkasta tjestenina s makom vraća u dane djetinjstva, kušajte i ovu gurmansku varijantu s njokima! Na tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte ribani Ribanac i mak pa kad se sve preprži, prelijte po njokima. Za dodatnu aromu u umak možete staviti i listiće kadulje.

Odresci
Mak voli mesne, ali i riblje odreske! Možete ga dodati pečenom junećem odresku, a posebno su zanimljive kombinacije s ribom: prvo marinirajte odrezak tune u maslinovu ulju i balzamskom octu pa nek odstoji oko 15 minuta u hladnjaku. Kad ga izvadite iz marinade, uvaljajte ga u sjemenke maka (po želji i sezama) pa pecite na grill-tavi 2-3 minute sa svake strane. Prije posluživanja posolite i zalijte s još malo maslinova ulja!

Palačinke
Mak nije samo za deserte, baš kao ni palačinke. Pripremite savršeni vikend-doručak u američkom stilu – trebat će vam 125 g brašna, 2 žlice šećera, žličica sode bikarbone, pola žličice soli, 118 ml toplog mlijeka (oko pola šalice), 2 žlice otopljenog maslaca, jaje, žličica ekstrakta vanilije, 100 g Dukatosa natur, žlica i pol sjemenki maka, 2 žličice ribane korice limuna te malo ulja za tavu.
Prvo pomiješajte suhe sastojke (osim maka) u jednoj zdjeli, a u drugoj maslac i toplo mlijeko pa ubacite jaje, jogurt i vaniliju. Dodajte mješavinu suhih sastojaka, zatim i mak. Pecite na dobro zagrijanoj tavi!

Muffini
Okus maka odlično se slaže s citrusima, stoga evo još jedna ideja za kombinaciju s limunom: muffini od limuna i maka, jedan od najpopularnijih američkih recepata s ovim sastojkom. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U zdjelici pomiješajte 400 g brašna, žlicu praška za pecivo, pola žličice sode bikarbone i pola žličice soli pa ostavite sa strane. Miksajte 140 g otopljenog maslaca i 190 g šećera dok ne dobijete prozračnu smjesu. Stalno miksajući dodajte jedno, zatim drugo jaje, malo ekstrakta badema, žličicu ribane korice limuna te 350 g Dukatosa natur i 2 žlice sjemenki maka. Izlijte smjesu do ¾ namašćenog kalupa za muffine i pecite oko 25 minuta, sve dok ne dobiju zlatnosmeđu boju, a čačkalica ne izađe suha.

Sladoled
Mak je i odličan dodatak sladoledu, bilo da pripremate domaći ili ga samo posipate po kupovnom.
Za zdravi, brzi i fini domaći sladoled bit će vam dovoljne 3 banane, narezane na kolutiće i zamrznute, žlica ekstrakta vanilije i pola žlice sjemenki maka. Banane i vaniliju usitnite u blenderu, a kad dobijete teksturu sladoleda, umiješajte i mak.

Koja jela vi pripremate s makom?