preloader
Džemovi u jelima

Džemovi u jelima

Pripremite razna slana i slatka jela s džemovima!

Ništa ne prija uz komad finog kruha i malo maslaca poput džema. No on može poslužiti i u pripremi raznih finih zalogaja. Zato „počistite“ smočnicu od teglica koje su se nakupile i iskoristite džem za razna slana i slatka jela.

Uz sir

Džemovi su izvrstan dodatak sirevima, najčešće kao dio sirnih plata ili u sendvičima. Osobito dobro prijaju uz sireve s plemenitom plijesni te sireve izraženih okusa i aroma kojima slatki džemovi dođu kao savršena protuteža. Džemove od bobičastog voća poslužite uz camembert, brie će biti najfiniji uz džem od smokava, a džemovi od marelica, jabuka i breskvi odlično pašu uz Ribanac. Naravno, ne trebate se slijepo držati ovih parova, eksperimentirajte i s drugim džemovima, odnosno sirevima, ovisno o tome što vam je dostupno.

Za doručak

Zasladite svoj sljedeći doručak pa u jogurt, zobenu ili neku drugu kašu umiješajte i žlicu omiljenog džema. Džemovi su izvrsni i u svim kombinacijama s maslacem od kikirikija – na kruhu, vaflima, palačinkama...

Uz meso

Ako još niste probali svinjsko pečenje uz, primjerice, džem od gorkih naranči, krajnje je vrijeme! Isto vrijedi i za umake od divljači i džem od crnog ribiza ili šljiva, za pečenu puretinu ili mesne okruglice s džemom od brusnica... Finih kombinacija ima još, a jedino na što treba pripaziti jest da džemovi nisu suviše slatki – odabirite one koji sadrže i kiselkaste ili blago gorke okuse.

U slasticama

Za kraj smo ostavili ono najočekivanije – deserte. Iako nam je asocijacija na džemove i marmelade automatski slatka, ipak ih često previdimo i ne koristimo u izradi slastica. A za neke je upravo taj sloj džema ili marmelade presudan - Sacherica je primjer torte s kultnim statusom kojoj upravo marmelada daje prepoznatljiv okus. Također, s džemovima i marmeladama pripremaju se i razni suhi kolači, pune krafne i kroasani te biskvitne rolade.

 

 

Jeste li već posegnuli za teglicom svog omiljenog džema?